Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Antidepressiva alleen bij lijden

08-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-piekerpil
Huisartsen moeten alleen nog antidepressiva voorschrijven als mensen zo ernstig lijden dat ze niet meer functioneren. Dat schrijft het Nederlands Huisartsen Genootschap in een nieuwe richtlijn.

Piekerpil

In ons land slikken bijna 1 miljoen mensen antidepressiva. De laatste jaren is uit meerdere onderzoeken gebleken dat veel mensen met een lichte of matige depressie de pillen helemaal niet nodig hebben. Artsen weten dit wel, maar schreven het afgelopen jaar toch meer dan 6 miljoen recepten uit. Zo bleek al uit de ZEMBLA uitzending 'De Piekerpil' uit 2008.

Geen wondermiddel
Vaak is er geen tijd voor voor een goed gesprek met de patiënt, terwijl dat volgens deskundigen voor depressieve mensen de oplossing zou kunnen zijn. De depressie gaat bij veel mensen na een paar maanden ook vanzelf over. Antidepressiva zijn niet de wondermiddelen waarvoor ze twintig jaar geleden werden aangezien. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn, ze doen niet altijd wat ze beloven en soms treden er na het stoppen of minderen met de pillen ontwenningsverschijnselen op.

Richtlijn
In de nieuwe richtlijn maakt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) onderscheid tussen een echte depressie en depressieve klachten zoals somberheid, moeheid en concentratieverlies.

Eigen verantwoordelijkheid
De eigen verantwoordelijkheid van de patiënt in het genezingsproces krijgt meer aandacht, net als ondersteuning van zelfmanagement. De huisarts moet de patiënten adviseren om structuur in hun dag aan te brengen. Op tijd naar bed gaan en op tijd opstaan. Drie keer per dag eten. Verder is het beleid terughoudender bij het initieel voorschrijven van medicijnen; het advies is eerst psychotherapie te proberen.

De behandeling van mensen met een depressie of depressieve klachten kost jaarlijks naar schatting 1,6 miljard euro aan zorg en ziekteverzuim.

Meer over:

de-piekerpil
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.