Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Antibiotica-alarm (3)

  •  
10-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Antibiotica stellen artsen in staat om levens te redden in het bestrijden van ziekmakende bacteriën. Maar hoe lang nog? In 2010 en 2011 luidden artsen en deskundigen in de ZEMBLA-uitzendingen ‘Antibiotica Alarm’ de noodklok over de toenemende antibiotica-resistentie. De volksgezondheid staat de laatste jaren onder druk door oprukkende superbacteriën, die mensen ongevoelig maken voor antibiotica.

In 'Antibiotica Alarm III' slaan artsen opnieuw alarm. Vanuit India trekt de 'New Delhi bacterie', de meest gevreesde superbacterie, de wereld over. Deze agressieve bacteriën zijn mutanten van soortgenoten die vaak met antibiotica in aanraking zijn gekomen en daardoor resistent zijn geworden.

De verspreiding van de resistente bacteriën wordt versterkt door de huidige economische crisis in landen als Griekenland, Italië en Spanje, constateert dr. J. Kluytmans. Zijn collega’s uit die landen melden dat er minder geld is voor schorten, handschoenen en handontsmettingsmiddelen, waardoor er meer besmettingen optreden.

Wereldwijd heeft deze bacterie al vele doden tot gevolg. Toeristen nemen de bacterie mee naar huis. Artsen staan met lege handen. ZEMBLA onderzoekt: Wat moet er gebeuren om deze levensgevaarlijke bacterie te bestrijden?

Documenten en links

Beschrijving van het antibioticagebruik bij vleeskuikens, zeugen en biggen, vleesvarkens en vleeskalveren in 2011 en benchmarkindicatoren voor 2012 , SDa, Autoriteit Diergeneesmiddelen
Deze rapportage bevat de eerste beschrijving van de antibioticumgebruiksgegevens zoals die per diersector binnen ketenkwaliteitssystemen en door de Productschappen voor Vee en Vlees (PVV) en voor Pluimvee en Eieren (PPE) worden geregistreerd. Deze
gebruiksregistratie is een zeer belangrijk uitvloeisel
van het beleid van de Ministeries van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de voormalige Stuurgroep Antibioticumresistentie Dierhouderij, om te komen tot verantwoord en minder antibioticumgebruik in de Nederlandse dierhouderij.

Antibiotica in de veeteelt en resistente bacteriën bij mensen
, Gezondheidsraad 2011
Justitie pakt illegale handel in antibiotica pluimvee hard aan (VK 07/01/13)

Deskundigenberaad RIVM en reductie antibioticumgebruik (pdf)

Uit onderzoek van wetenschappers uit Wageningen en uit Schotland blijkt dat de aanwezigheid van resistente bacteriën in de Nederlandse grond de afgelopen zeventig jaar sterk is toegenomen. "Daarvoor hebben ze grondmonsters onderzocht van 1940 tot nu." Evidence of Increasing Antibiotic Resistance Gene bundances in Archived Soils since 1940 (pdf)

Organic and conventional fruits and vegetables contain equivalent counts of  Gram-negative bacteria expressing resistance to antibacterial agents (pdf)

Antibioticarestistentie
(pdf) Advies van de Gezondheidraad (2000)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.