Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Angst in Harlingen

  •  
13-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
Bewoners van Harlingen zijn bang voor de afvalverbrandingsinstallatie aan de rand van hun stad. Ze denken dat ze ziek worden van de giftige rook die uit de schoorsteen komt en laten daarom hun kinderen niet buiten spelen. Onlangs werden er in de eieren van lokale hobbykippenhouders te hoge dioxinewaarden ontdekt.

De inwoners wijzen naar de oven als oorzaak van de problemen. Want voordat de vuilverbrander er drie jaar geleden kwam waarschuwden deskundigen dat de installatie niet aan de milieueisen voldoet en daardoor een gezondheidsrisico vormt voor omwonenden. Ondanks heftige protest van de bevolking kwam de oven er toch.

Volgens de directeur van de vuilverbrander voldoet de installatie inmiddels aan alle normen. Ook de wethouder van Harlingen zegt dat de oven veilig is. Maar de burgers vertrouwen het niet. Ze willen een grondig onderzoek maar krijgen geen gehoor bij de overheid. Het wantrouwen bij de burgers uit zich in angst. Ze nemen het heft in handen en gaan zelf gezondheidsonderzoek doen.

ZEMBLA onderzoekt wat er kan gebeuren als de overheid haar burgers niet serieus neemt.
 
Toxicowatch
'In dit verkennende onderzoek zijn dioxinen gemeten in Harlingen, Midlum, Kimswerd en Wijnaldum. Onderzocht zijn eieren van scharrelkippen, koeien- en geitenmelk, grond- en voermonsters. Van één monster is met GC/MS een congenerpatroon opgesteld. De resultaten laten zorgwekkende hoeveelheden dioxinen en dioxineachtige stoffen zien. Alle eieren in dit onderzoek overschrijden de maximaal aanvaardbare voedselnorm voor dioxinen. Consumptie van deze eieren moet dan ook worden ontraden . De hoogste waardes zijn gemeten in de omgeving van
Midlum.'

Openheid over de REC
Op 16 februari 2011 heeft de gemeenteraad van Harlingen besloten een onderzoek in te stellen naar de totstandkoming van de Reststoffenenergiecentrale (REC). De gemeenteraad gaf de onderzoekscommissie de opdracht mee inzicht te bieden in de achtergronden van de discussies over de REC, die sinds 2006 - in wisselende intensiteit - aanhouden. De gemeenteraad koos ervoor om gebruik te maken van het zwaarste onderzoeksinstrument dat hij tot zijn beschikking heeft, de raadsenquête. Openheid over de REC, Onderzoek naar de handelswijze van de gemeente Harlingen bij de REC

Provinciale vergunningverlening aan de Reststoffen Energie Centrale Harlingen
Doel van dit onderzoek is inzicht te bieden in het verloop van het proces van vergunningverlening voor de REC. Meer in het bijzonder heeft de Rekenkamer onderzocht op welke wijze (onafhankelijke) besluitvorming door Gedeputeerde Staten heeft plaatsgevonden. Provinciale vergunningverlening aan de Reststoffen Energie Centrale Harlingen As ’t net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin, provincie fryslân.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.