Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Amsterdam zet streep door nieuwe kunstgrasvelden met rubberkorrels

01-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kunstgras streep
Wat de uitkomsten van het nieuwe RIVM-onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van rubberkorrels op de voetbalvelden ook worden, Amsterdam heeft besloten geen nieuwe velden met rubber kunstgraskorrels meer aan te schaffen. Reden: ook als de resultaten geruststellend zijn, dan nog is er geen vertrouwen meer in de veiligheid van het materiaal. 
Dat zei wethouder Eric van der Burg woensdagavond tijdens een spoeddebat over de kunstgrasvelden, schrijft het Parool . In Amsterdam waren nog zeker tien nieuwe voetbalvelden met rubberkorrels gepland, maar die aanschaf wordt nu afgeblazen. Wethouder Van der Burg vindt dat beter gekozen kan worden voor alternatieven als kurk of kokos. In Amsterdam liggen 78 voetbalvelden met daarin de korrels van gerecyclede autobanden.
Mocht de uitslag van het RIVM-onderzoek niet gunstig zijn voor de gezondheidsrisico’s, dan zal de gemeente Amsterdam actie ondernemen en de velden met rubberkorrels meteen vervangen. Dit kost de gemeente naar schatting zo’n 23 miljoen euro. Maar: "Geld is dan geen issue, dat moeten we regelen," zei de wethouder hierover.
Korrels voldoen niet aan consumentennorm
Afgelopen weekend bleek uit analyses van nieuwe onderzoeken dat de rubberen kunstgraskorrels veel hogere waarden schadelijke stoffen bevatten dan de Europese norm voor consumentenproducten toestaat. Volgens de bandenbranchevereniging is dit een verkeerde conclusie, zij verdedigt zich met het argument dat de korrels moeten voldoen aan de normen voor ‘chemische mengsels’ en dat ze die normen niet overschrijden. Maar het is verstandiger de kunstgraskorrels juist als consumentenproduct te beschouwen, zeggen verschillende toxicologen hierover. Voor de bandenbranche is dat niet gunstig. Uit het onderzoek van ZEMBLA blijkt ook dat de lobby van de bandenbranche daarom met succes heeft geprobeerd de korrels niet onder de consumentennorm te laten vallen.
Lees hierover in ZEMBLA Extra: ‘Giftige tegels in de speeltuin’
De gezondheidsrisico's van rubberen kunstgraskorrels in 1 minuut
Hoe zat het ook alweer met de gezondheidsrisico’s van de rubberkorrels op de kunstgras voetbalvelden? In de onderstaande video wordt het in één minuut uitgelegd:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.