Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Amsterdam bezorgd over aanpak Amarantis

23-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amsterdam-bezorgd-over-aanpak-amarantis
De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Educatie) maakt zich zorgen over de aanpak van de problemen bij onderwijsinstelling Amarantis.

Amsterdam heeft nog geen vertrouwen in een succesvolle doorstart van de Amarantis-scholen, zo heeft Asscher geschreven aan minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs). Amarantis, met ruim 30.000 leerlingen in het middelbaar en beroepsonderwijs, kwam eind 2011 in acute financiële problemen.

In een reconstructie liet ZEMBLA zien dat geld dat bedoeld was voor onderwijs, daar niet terecht kwam. Wel werd het besteed aan onder meer een duur kantoor voor het bestuur op de Zuidas van Amsterdam en aan kostbare nieuwbouwplannen die uiteindelijk niet gerealiseerd werden. Ook werd er door teruglopende leerlingaantallen niet op tijd gesneden in het personeel.

Een interim-voorzitter stelde orde op zaken en knipte de instelling op in vijf delen. Ook moesten 250 medewerkers vertrekken.

Saneringsplan
Volgens Asscher is het saneringsplan onvoldoende transparant, geeft het onvoldoende inzicht in de kwaliteit van het onderwijs en de financiële stabiliteit op langere termijn. Ook is het aanbod van opleidingen onvoldoende afgestemd op de vraag vanuit het bedrijfsleven, aldus de PvdA-wethouder.

Ondanks verbeteringen laat de kwaliteit van het onderwijs ' nog altijd te wensen over '. Volgens Asscher wordt bovendien de indruk gewekt ' dat er geen haast wordt gemaakt met het nemen van de noodzakelijke beslissingen '.

Hij wijst erop dat leerlingen en medewerkers snel behoefte hebben aan duidelijkheid.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.