Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Als elke seconde telt

  •  
08-01-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
als-elke-seconde-telt
De noodhulpdiensten in Nederland gaan dit jaar over van een oud analoog netwerk naar het digitale radiocommunicatiesysteem C2000. De eerste regio waar dit systeem nu werkt is Zuid-Limburg. Zembla filmde de eerste ervaringen van agenten en ambulance. De dienders proberen tevergeefs in contact te komen met collega's van de meldkamer.

Voor de ambulancedienst werkt C2000 zo slecht dat het noodzakelijk blijkt om terug te gaan op het verouderde analoge netwerk. Op diverse locaties, vooral in grote gebouwen, is er geen bereik met de gloednieuwe portofoons en mobilofoons. Agenten zeggen zich zelfs onveilig te voelen omdat ze in crisissituaties alleen kunnen komen te staan.
De ontvangstproblemen met C2000 zijn echter groter. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde ruim een jaar geleden een conceptlijst op. Hierop staan ruim 250 locaties zoals diverse tunnels, parkeergarages, ziekenhuizen en grote winkelcentra. Op dit soort plekken moeten extra voorzieningen worden getroffen om C2000 te kunnen blijven ontvangen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat de eigenaren van deze objecten zelf geld uittrekken voor de benodigde apparatuur. Particuliere eigenaren zijn hierover veelal nog niet op de hoogte gesteld. Per 1 januari 2005 moet C2000 landelijke dekking hebben. Hoeveel geld er totaal gemoeid is met het plaatsen van extra apparatuur is nog onduidelijk.
Alle politie- brandweer- en ambulancediensten in Nederland volgen de ontwikkelingen in Zuid-Limburg met argusogen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken erkent dat C2000 met ''kinderziektes'' kampt, maar een weg terug is er niet meer. Er is geen alternatief voor C2000 en de oude analoge netwerken zijn nagenoeg opgebruikt.

Woordvoerder G. van de Kamp van de politievakorganisatie ACP noemt de bevindingen van Zembla verbijsterend. Hij ziet de veiligheid van hulpdiensten en burgers in het geding komen. ,,Het systeem had al lang in de lucht moeten zijn. De testfase is voorbij. Maar als ik nu hoor dat agenten voor de camera zeggen dat ze zich onveilig voelen, dan is dat heel ernstig, ook voor de veiligheid van burgers.''
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.