Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Alphahulp wordt weer thuiszorg

20-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
alphahulp-wordt-weer-thuiszorg
In januari 2007 werden de gemeenten verantwoordelijk voor de Thuiszorg. Zij bepalen of iemand recht heeft op een goedkope alfahulp of een professionele thuishulp. Veel gemeenten vervingen de duurdere thuiszorgers voor goedkopere alphahulpen.

In de ZEMBLA-uitzending “ Meneer Harmsen wacht op hulp ” van 23 december 2007 kwam aan bod wat de gevolgen hiervan waren. Tot 2007 kreeg ruim 80 procent een echte thuishulp toegewezen. Nu is dat nog maar 30 procent. De rest moet genoegen nemen met goedkope schoonmakers.

Ter illustratie werd het voorbeeld van meneer Harmsen getoond. Hij is 78 jaar en staat er alleen voor. Hij heeft niemand behalve zijn thuishulp Ankie. Zij maakt niet alleen schoon, maar ze let ook goed op of hij zichzelf niet verwaarloost en vervuilt. Ze komt al jaren bij hem over de vloer maar dat was opeens afgelopen. Ankie was te duur geworden.

Het effect van de WMO was dat de concurrentie tussen de thuiszorginstellingen leidde tot verschuiving van de vaste krachten in de richting van goedkopere alphakrachten. Bijkomend effect was dat mensen als meneer Harmsen vaak in een soort van werkgeverspositie terecht kwamen. De alphahulpen stonden immers niet onder contract bij thuiszorginstellingen.

Met een wetswijziging van 1 januari jl. is daar verandering in gekomen. Ontvangers van de hulp mogen op geen enkele wijze worden geconfronteerd met enige verantwoordelijkheid als werkgever of opdrachtgever. Bovendien mogen thuiszorginstellingen hun vaste krachten niet meer dwingen over te stappen naar een alphacontract.

Ministerie van VWS: Alfahulpen terug in loondienst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.