Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Almelo zet geen jurisiche stappen tegen Zembla

14-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geen-goed-vergunningenbeleid-in-almelo
De gemeente Almelo ziet af van juridische stappen tegen ZEMBLA. Dat meldt Tubantia. "De gemeente kan de energie beter steken in het proces om de bestuuurscultuur te veranderen", zegt James van Lidth de Jeude, tot maandagmiddag de waarnemend burgemeester in de Twentse krant.

Het gemeentebestuur was boos dat ZEMBLA de uitzending 'Gijzeling in Almelo' van november 2008 in oktober 2009 herhaalde zonder daarin te vermelden dat het gemeentebestuur van alle blaam zou zijn gezuiverd.

Uit het KPMG-onderzoek dat de gemeenteraad van Almelo liet uitvoeren naar aanleiding van de ZEMBLA reportage bleek echter dat er geen actueel en concreet beleid voor horecavergunningen is in Almelo. De gemeente Almelo liet onderzoeken of vergunningaanvragen wel op de juiste manier werden afgehandeld naar aanleiding van het verhaal van horeca-ondernemer Ahmet Okci, die jarenlang bleek te zijn tegengewerkt door de gemeente bij de start van zijn horeca onderneming. KPMG concludeerde verder dat het ontbreken van beleid als risico heeft dat aanvragen niet op dezelfde manier beoordeeld worden.

Na de herhaling van 'Gijzeling in Almelo' kondigde waarnemend burgemeester James van Lidth de Jeude juridische stappen aan. Nu egt hij tegen Tubantia dat de gemeente bij nader inzien van de gerechtelijke procedure afziet omdat de publiciteit een averechts effect zou hebben.

"De gemeente steekt haar energie liever in projecten om de bestuurscultuur te verbeteren," aldus Van Lidth. Hij zei verder dat ook andere gemeenten kampen met problemen rond de bestuurscultuur.

Na de uitzending van ZEMBLA kondigden wethouder Sjoers en burgemeester Knip aan niet meer beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.