Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Alleenstaande starter Daan woont noodgedwongen bij zijn ouders

19-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
269 keer bekeken
  •  
Daan Loomans Woningstress
daan loomans woningstress zonder label
  “Ik vind het vreemd dat ik wel een huis met een hoge huurprijs kan krijgen, maar geen hypotheek van 500 euro per maand.” Daan Loomans is 25 jaar en woont al zijn hele leven in het dorp Aarle-Rixtel dat tegen Eindhoven aan ligt. Hij wil niets liever dan in Aarle-Rixtel blijven wonen, maar een huis vinden in het dorp blijkt voor een alleenstaande starter onbegonnen werk. Daarom woont hij weer bij zijn ouders.
 Daan is sinds een jaar ontwerper bij een advies- en ingenieursbureau in Den Bosch. “Ik verdien best aardig voor iemand die net werkt. Dus sparen gaat wel goed.”
En dat is hard nodig voor Daan. Hij heeft een vast contract. Met zijn huidige salaris van 2450 bruto per maand kan hij maximaal een hypotheek krijgen van 140.000 euro. “Daar heb je niks voor in Aarle-Rixtel. Als ik nu een woning wil kopen ben ik dus sowieso mijn spaargeld kwijt. Ook nog verbouwen is geen optie.”
'Waarom is de woningmarkt totaal overspannen?'
'Ik wil onderhand weg'
De 25-jarige Brabander woonde in het verleden een half jaar samen met zijn ex, maar de relatie bleek niet te werken. Omdat zij het huis had gekocht en hij bij haar was gaan wonen moest Daan anderhalf jaar geleden noodgedwongen weer bij zijn ouders intrekken. “Ik kom thuis, eet en ga naar boven, naar mijn slaapkamer. Dan heb ik toch wat meer privacy en kan ik mijn eigen ding doen in plaats van samen met mijn moeder op de bank tv kijken. Maar ik wil onderhand graag weg.”
Wij zijn ook op zoek naar jouw verhaal over woningstress. Lees hier waarom
En dus struint Daan sites als Funda en Jaap.nl af op zoek naar een koopwoning. Huren is geen optie. “Als ik een sociale huurwoning wil, moet ik eerst zeven jaar op een wachtlijst staan. In de vrij sector huren, betekent dat je zoveel moet betalen dat je ook niet meer kunt sparen voor een koopwoning. Je levert een tot twee derde van je salaris in en je hebt nog niks want de woning is niet van jou. Je bouwt niks op.”
'Banken zouden eerder geld moeten geven'
Hij mocht twee keer komen kijken bij een koopwoning. Een keer werd hij overboden en de andere keer was het huis zo’n bouwval dat het met verbouwkosten voor Daan onbetaalbaar bleek. Hij hoort vaker van mensen om hem heen die net als hijzelf ook al lang op zoek zijn. “Maar die zijn vaak met z’n tweeën. Dat is een stuk fijner als je een hypotheek wilt afsluiten. Banken zouden eerder geld moeten geven aan alleenstaanden. De woningmarkt is vooral gericht op gezinnen of stelletjes. En een huisgenoot is echt niet mijn ding.”
In heel Nederland hebben mensen woningstress. Woningen zijn te duur en er is te weinig aanbod. Wat moet er gebeuren om dit op te lossen? ZEMBLA zoekt het uit. Daarom hebben we jouw verhaal nodig. Heb je ook last van woningstress? Stuur je geschreven verhaal of video naar zembla-online@bnnvara.nl of deel je verhaal met #woningstress.

Meer over:

#woningstress
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.