Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aldi stopt als eerste grote supermarkt met verkoop plastic tassen

10-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Aldi ANP
Supermarktketen Aldi stopt in 2018 met het verkopen van plastic en papieren boodschappentassen voor eenmalig gebruik. Het bedrijf wil daarna alleen nog maar duurzame tassen aan hun klanten leveren.
Aldi ANP
Aldi is naar eigen zeggen de eerste supermarktketen in Nederland die de tassen voor eenmalig gebruik uitbant. Vanaf begin volgend jaar verdwijnen de wegwerptassen stapsgewijs uit de winkels. Als alternatief komt de keten met een herbruikbare boodschappentas die meerdere malen gebruikt kan worden. De tas bestaat voor 80 procent uit gerecycled materiaal en moet scherp geprijsd worden.
Wie volgt?
Milieu Centraal is blij met de maatregel: "Sinds het verbod op gratis plastic tasjes is het aantal gebruikte tasjes per Nederlander gedaald van 170 naar 50, maar dat zijn er nog altijd veel hoor. Wij moedigen mensen al langer aan om duurzame winkeltassen te gebruiken. We hopen dan ook dat andere supermarkten dit initiatief volgen", reageerde de voorlichtingsorganisatie donderdag.
Plastic is wereldwijd een groot probleem voor het milieu . Slechts vijf procent van al ons plastic afval wordt gerecycled. Wat doen we dan met de rest? Voor een deel verbranden we ons plastic. Het andere deel verschepen we naar landen als China en India. Maar daar weten ze zelf al geen raad met hun rotzooi.   
Plastic op zee
Op diverse plekken midden op de oceaan drijven grote concentraties plastic afval. Plastic zakjes, lege flessen, doppen, verpakkingsmateriaal. Door zeestromen en weerpatronen drijven tussen de continenten enorme gebieden plastic afval op het water. Het gebied in de Stille Oceaan waar het plastic zich ophoopt, is net zo groot als West-Europa.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.