Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Alders onderzoekt fraude met 'Beter Leven kenmerk'

18-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
commissie-bespreekt-mestverontreiniging-in-slachterijen
Oud-minister Hans Alders gaat het onderzoek leiden naar de beschuldigingen dat er zou worden gefraudeerd met varkensvlees met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Dat heeft de Dierenbescherming dinsdag bekendgemaakt.

Het onderzoek zou voor 20 oktober klaar moeten zijn. Dan begint namenlijk een marketing campagne voor het 'Beter Leven Kenmerk'. VION, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland en een van de grootste slachterijen in Europa, fraudeert met duurzaam vlees. Dat verklaren werknemers van het bedrijf in de uitzending ‘Sjoemelen met vlees’. VION is de belangrijkste leverancier van ‘Beter Leven vlees’. Dat vlees  moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming. Het wordt geleverd aan onder meer Albert Heijn, PLUS en Unilever. Klanten betalen voor dit duurzame vlees meer dan voor ‘gewoon’ vlees dat niet aan het keurmerk voldoet. Volgens de werknemers verpakt VION dagelijks ‘gewoon’ varkensvlees als ‘Beter Leven vlees’ en verkoopt dat aan nietsvermoedende afnemers.

Zelf had de Dierenbescherming al een gespecialiseerde organisatie (CoMore) laten speuren naar mogelijke misstanden, maar er werden geen onrechtmatigheden gevonden.

Volgens Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, moet de onderste steen boven komen. 'De keiharde beschuldiging van fraude dreigt nu aan het kenmerk te blijven kleven. De commissie-Alders zal nu moeten onderzoeken of de beweringen van de twee werknemers in Zembla terecht waren.'

In ZEMBLA zegt de directeur van de Dierenbescherming “enorm” geschrokken te zijn.  Hij vindt dat VION strafrechtelijk moet worden vervolgd: 'Hier wordt de wet overtreden en blijkbaar willens en wetens. Nou, dan ben je bij mij klaar. Daar hebben we een OM voor, daar hebben we rechters voor. Het kan niet zo zijn dat wat je in de winkel koopt niet is wat er op de verpakking staat.'
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.