Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Alarm over medicijntekorten door Coronavirus

14-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
medicijnmachtchinacorona
De Amerikaanse en Europese overkoepelende organisaties van fabrikanten van werkzame stoffen in medicijnen, slaan alarm. De EFCG en BPTF verwachten grote medicijntekorten in Europa en Amerika door de verspreiding van het Coronavirus in China. Overheden in Europa en Amerika moeten zo snel mogelijk actie ondernemen, zeggen de organisaties.

Veel grondstoffen voor medicijnen komen uit China. De Chinese autoriteiten hebben allerlei maatregelen genomen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. EFCG en BPTF zeggen deze maatregelen te steunen, maar maken zich tegelijkertijd ernstig zorgen. “De huidige restricties op logistiek, transport en het verplaatsen van werknemers hebben de potentie om de al bestaande medicijntekorten significant te verergeren. De verhoogde vraag naar werkzame stoffen die hierdoor ontstaat kan een verdere ontwrichting van de beschikbaarheid van essentiële medicijnen, zoals antibiotica, tot gevolg hebben”, zegt  Luis Gomes, voorzitter van the Pharmaceutical Activities Committee van de Europese koepelorganisatie EFCG.
 
De organisaties waarschuwen dat als deze epidemie zich ontwikkelt in een wereldwijde pandemie, “de meeste landen geconfronteerd zullen worden met tekorten van essentiële medicijnen in een tijd waarin ze het hardst nodig zullen zijn.” 

Over een paar maanden zien we de gevolgen
Luis Gomes zegt tegen Zembla: Wat jullie al lieten zien (in de uitzending 'Medicijnmacht China', red.) wordt nu realiteit. We krijgen een verstoring van de leveringen en dat zal over een paar maanden al zichtbaar worden. Dat wordt nog erger als de problemen in China met het Coronavirus niet binnen enkele weken opgelost worden. Daarbij speelt ook nog dat als China prioriteit geeft aan de eigen mensen dat alle landen buiten China problemen krijgen, zelfs met basisgrondstoffen voor antibiotica."
 
Medicijnmacht China 
In de Zembla-uitzending Medicijnmacht China blijkt dat de afgelopen twintig jaar de productie van werkzame stoffen voor generieke medicijnen vooral naar China is verplaatst. Europa en Amerika importeren de stoffen uit China en deze ruwe grondstoffen worden hier veelal tot pillen vervaardigd. Medicijnen worden hier vervolgens tot pillen afgemaakt. We zijn daardoor erg afhankelijk van China voor medicijnen. “Voor sommige generieke medicijnen, wordt 80 procent van de werkzame stoffen in Azië geproduceerd en dat maakt Europa en Amerika kwetsbaar voor ieder incident dat de levering van deze stoffen verstoort", aldus Gomes.
 
“De dominante positie van Aziatische leveranciers en de concentratie van werkzame stoffen van medicijnen in deze regio, brengt andere regio’s, waaronder de Verenigde Staten, Europa en Japan in een onhoudbare positie, omdat de regio’s geen alternatieven zullen hebben voor medicijnen die van levensbelang zijn”, waarschuwen EFCG en BPTF gezamenlijk.  

De koepelorganisaties zeggen dat autoriteiten er zo snel mogelijk werk van moeten maken om de afgebroken productieketen van medicijnen in Europa en Amerika opnieuw leven in te blazen.

Kijk de uitzending 'Medicijnmacht China'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.