Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Al 3 maanden schoonmaakwoede

28-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schoonmaakwoede
Zo'n 1500 schoonmakers voeren actie in de centrale hal van station Utrecht Centraal. Ze zitten daar om hun cao-eisen kracht bij te zetten.

Volgens FNV Bondgenoten blijven de schoonmakers net zo lang zitten tot er een oplossing is voor het cao-conflict, dat al twaalf weken aan de gang is.

Daarin moet onder meer komen te staan dat schoonmakers bij ziekte doorbetaald krijgen vanaf de eerste ziektedag. Tot nu toe werd de NS bij de acties gespaard, omdat het vervoersbedrijf had beloofd de schoonmakers te steunen. Maar het is bij mooie woorden gebleven.

De Spoorwegen zijn in de schoonmaakbranche de grootste werkgever. Er werken daar zo'n 1200 schoonmakers, waarvan tweederde meedoet aan de acties. De FNV wil dat het bedrijf een standpunt inneemt in het conflict.

De vakcentrale stelt de NS voor de keus: of de NS zorgt ervoor dat de ondernemersorganisatie SBO met een goed cao-bod komt, of de NS maakt zelf afspraken met de vakbond en sluit een eigen cao af.

Schoonmaakwoede
">Nederland telt ongeveer 150.000 schoonmakers, een grote meerderheid is vrouw en laag opgeleid en sommigen hebben meerdere banen.De meeste schoonmakers werken voor grote bedrijven, zoals ISS, Asito, CSU, Hago en GOM. De schoonmaakbranche heeft een jaaromzet van ongeveer 3,4 miljard euro. Al een aantal jaren zijn de schoonmaakbedrijven verwikkeld in een concurrentiestrijd. Om opdrachten binnen te halen, vragen ze minder geld aan hun opdrachtgevers, die ook veel minder willen betalen voor schoonmaak. De te lage prijs wordt door de schoonmaakbedrijven terugverdiend door schoonmakers in kortere tijd meer werk te laten doen. Vaak ook met minder mensen. De arbeidsomstandigheden zijn daardoor verslechterd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.