Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aktueel: Geen geld voor Gaza

01-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geen-geld-voor-gaza
Israël beheerst Gaza met de blokkade. Israël mag zich dan in de zomer van 2005 hebben teruggetrokken uit Gaza, in feite heerst het sindsdien van buitenaf over het dagelijks leven van de Palestijnen. Was het personen en goederenverkeer al beperkt na twee intifada's, na Israël's zogeheten terugtrekking mogen Palestijnen uit Gaza Israël helemaal niet meer in - op enkele medische uitzonderingen na.
In 2009 filmde ZEMBLA in Gaza de verwoestingen van de oorlog en zag dat de anjers van het door Nederland betaalde bloemenproject gevoerd worden aan de schapen.

Door de blokkade kan er niks in en niks uit Gaza. De bevolking leeft in armoede en  scholen en ziekenhuizen worden keer op keer vernield. In maart 2009 beloofde de wereld 3,5 miljard euro aan de Palestijnen. In Zembla de vraag of al die hulp aan de Palestijnen wel helpt. Houdt het niet juist de erbarmelijke situatie van de Palestijnen in stand?

Het huidige paradepaardje van de Nederlandse ontwikkelingshulp aan de Palestijnen, het bloemenproject in Gaza, boekt weinig succes. Met jaarlijks drie miljoen euro helpt Nederland de Palestijnse anjerkwekers. De anjers bloeien en groeien weelderig in de Palestijnse kassen maar bereiken helaas niet de Europese vaas.

Ook een ander Nederlands project, de zeehaven voor Gaza, werd weggegooid geld. Op de Gaza-strook spreekt ZEMBLA met Mamon Khozender, de Palestijnse delegatieleider die 12 jaar geleden naar Den Haag kwam om aan een  Nederlands ingenieursbureau te vragen de haven te bouwen voor Gaza.  Met een eigen haven en een eigen vliegveld zou de Palestijnse staat pas echt van de grond komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.