Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Akkoord op top over Brabantse veehouderij

07-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
burgerinitiatieven-buiten-spel-gezet-dialoog-megastallen
Partijen op het Brabantse platteland zijn het donderdag eens geworden over een eind aan de groei van de veestapel. Brabantse boeren mogen alleen nog extra dieren gaan houden als er in de buurt bedrijven zijn gestopt en als ze extra inspanningen leveren. In bijzondere gevallen mogen stallen zelfs groter worden dan de 1,5 hectare die 3 jaar geleden in Brabant is afgesproken.

Op uitnodiging van de provincie Noord-Brabant probeerden boeren, burgers, gezondheidsexperts, gemeenten en milieuorganisaties het sinds dinsdag eens te worden over ontwikkelingen op het Brabantse platteland.

De spanning op het Brabantse platteland was om te snijden. De burger in het buitengebied knokten voor een gezond leefklimaat, tegen de stank en de ongezonde lucht. Maar de boeren naast hem bouwden steeds grotere varkensstallen. Het is een ongelijke strijd. En ook toen er discussie op gang kwam over de megastallen en staatssecretaris Bleker van Landbouw zei de grootschalige ontwikkelingen te willen stoppen, gingen de boeren gewoon door. In gemeenten als Oirschot en Reusel-de Mierden hebben ze op strategische plekken al gronden en oude bedrijven gekocht om te kunnen uitbreiden. ZEMBLA  onderzocht waarom burgers steeds het nakijken hebben bij deze ontwikkelingen en welke politieke spelletjes er gespeeld worden in ' Het stinkt in Brabant '.

De onderhandelingen spitsten zich weer toe op de grootte van de stallen. Voor met name de tegenstanders van megastallen is een groei boven 1,5 hectare moeilijk te verteren. Woordvoerster Jeanne Stoks van het burgerinitiatief tegen megastallen legde uit dat ze toch heeft ingestemd omdat de grenzen ook gaan gelden voor veel koeienhouders die nog grote stallen mochten bouwen.

Gedeputeerde Staten gebruiken de slotverklaring van de conferentie voor een voorstel aan Provinciale Staten. De vraag is of Provinciale Staten tevreden zijn. Ruim een jaar geleden heeft de meerderheid van Provinciale Staten bepaald dat de Brabantse veestapel kleiner moet. (ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.