Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ahmet Kone is in Mali

02-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nl-gebruikt-valse-reisdocumenten
De Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen in Utrecht (SNDVU) houdt contact met ex-bewoners. Zo ook met meneer Kone die in de uitzending 'Omkopen en uitzetten' door programmamaker Sander Rietveld wordt gevolgd.
Het gaat betrekkelijk goed met Ahmet Kone, meldt SNDVU in hun nieuwsbrief. Hij was bewoner van de SNDVU en op 20 februari 2014 is hij door de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) gedwongen uitgezet naar Guinee. Hij laat een vriendin en een zoontje van vier achter. Kone is bijna blind. Hij heeft glaucoom. Zonder de juiste medicijnen wordt hij blind. Volgens de medische dienst van de IND, de BMA, kan hij terug omdat er medicijnen in Guinee voorhanden zijn. Maar volgens Kone is een aantal medicijnen dat hij nodig heeft, niet voorhanden in Guinee.
Kone wordt uitgezet met een reisdocument dat is afgegeven door Guineese consul op de ambassade in Brussel. De consul ontkent echter tegenover de opvangorganisatie SNDVU waar Kone onderdak had dat ze deze Titre de Voyage heeft getekend.
Hij verblijft inmiddels in Mali, vanwege de Ebola in Guinee en omdat hij zijn benodigde medicijnen in Guinee niet kan verkrijgen. Hij is een motortaxi begonnen om enig inkomen te genereren. Aangezien hij zelf half blind is kan hij de motortaxi zelf niet besturen en heeft hij iemand anders hiervoor ‘in dienst’. Met zijn medische situatie gaat het nog steeds niet goed. Hij heeft hartproblemen waarvoor hij nu 2 keer in het ziekenhuis heeft gelegen. Hij krijgt nu 6 maanden lang medicatie (tot a.s. juni) als deze medicatie niet werkt zal hij geopereerd moeten worden, wat veel geld zal gaan kosten en hij op dit moment niet kan betalen.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.