Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Agressie en geweld tegen ambtsdragers afgenomen

24-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bedreigde-bestuurders
Het aantal mensen werkzaam in het openbaar bestuur dat slachtoffer werd van agressie en geweld is de afgelopen twee jaar gedaald. Was in 2012 nog 40 procent van de overheidsmedewerkers slachtoffer, in 2014 is dat 25 procent. Het percentage politieke ambtsdragers dat werd geconfronteerd met agressie en geweld is in die periode gedaald van 38 naar 23 procent.
Dat blijkt uit de monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2014 , die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een toenemend aantal gemeenten, provincies, waterschappen en departementen/uitvoeringsorganisaties ontwikkelen en voeren beleid om agressie en geweld door burgers tegenover medewerkers en politieke ambtsdragers terug te dringen. Dit gebeurt onder meer door het opstellen van richtlijnen en protocollen, het geven van training en voorlichting en het bieden van nazorg aan slachtoffers. Verder is het bewustzijn van de problematiek gegroeid.

Steeds meer organisaties in het openbaar bestuur leggen incidenten vast in een registratiesysteem en bij een groter deel van de geregistreerde incidenten onderneemt de organisatie actie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.