Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Afwijkende bloedwaarden bij 71 Nederlandse atleten

07-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
afwijkende-bloedwaarden-bij-71-nederlandse-atleten
 Bij 71 Nederlandse atleten zijn tussen 2002 en 2012 142 afwijkende bloedwaarden aangetroffen. Dat melden de regionale kranten van HDC op basis van de database van de internationale atletiekfederatie IAAF van 12.365 afgenomen bloedtesten onder circa 5000 atleten. Een afwijkende bloedwaarde is een indicatie voor dopinggebruik, maar ook onder meer ziekte, extreme inspanning, hoogtetraining of bloedverlies bij menstruatie kan tot een verdachte uitkomst leiden.

Volgens dopingexpert Douwe de Boer kunnen de atleten daarom niet allemaal van dopinggebruik worden beticht. Wel heeft hij een aantal bovengemiddelde afwijkende profielen gezien die 'om nadere uitleg van de atleet vragen'. Onder de atleten bevinden zich medaillewinnaars op internationale toernooien. 

Daphne Schippers reageerde boos in de Volkskrant op de de verhalen: 'Ik vond het een heel erge belediging, omdat je opeens met een schuin oog wordt aangekeken. Terwijl je niets fout doet.'
De drievoudig Europees kampioene sprint ondergaat 'vijftig tot zestig' dopingcontroles per jaar. Ze schat dat veertig van die controles onaangekondigd plaatsvinden. De rest geschiedt bij wedstrijden.
Sinds 2010 is Schippers in bezit van een bloedpaspoort (of biologisch paspoort). Daarvoor wordt zes of acht keer per jaar bloed afgenomen, meer dan het minimaal vereiste aantal van vier tot zes. Ze wordt door nationale en internationale dopingjagers getest. 'Als je weet dat de sport daardoor schoner wordt, vind ik het geen belasting.'  

(anp)

Meer over:

verdacht-bloed
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.