Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Afvaloven Omrin is illegaal in gebruik genomen

14-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
openbaarmaking-documenten-reststoffen-energiecentrale-rec-te-harlingen
Update: Illegale ingebruikname afvaloven begonnen.

Vanmorgen is duidelijk geworden dat men bezig is met de ingebruikname van de afvaloven. Grote wolken ontsnapten uit een pijp van het ovengebouw. Deze ingebruikname is illegaal, omdat er geen geldende milieuvergunning is.

Hoewel de provincie, als handhaver gewaarschuwd is voor de op handen zijnde ingebruikname, hebben zij dit dus niet voorkomen.

Om de omwonenden gerust te stellen heeft de provincie altijd aangegeven streng op te zullen treden. Dit blijkt dus niet het geval te zijn.

De politie is ingeschakeld.


HARLINGEN - Stichting afvaloven Nee heeft de rechter gevraagd handhavend op te treden tegen Omrin als deze daadwerkelijk proef gaat draaien.

Normaal gesproken ligt deze taak bij de provincie maar afvaloven Nee heeft er geen vertrouwen in dat de provincie deze taak uitvoert. “We hebben geen andere mogelijkheid de rechter te vragen om de taak van de provincie over te nemen” aldus Sikke Jellema. “Kort nadat Omrin bekend maakte dat ze gingen proefdraaien, hebben we de provincie gevraagd te handhaven. Zonder geldende milieuvergunning mag je namelijk niet proefdraaien. We kregen een brief terug van de provincie dat er een termijn van 8 weken is waarbinnen de provincie op ons verzoek mag reageren. Maar dan zitten we al ver in november, terwijl Omrin in oktober wil starten. Als de provincie haar belofte niet nakomt, namelijk streng toe te zien op wet- en regelgeving, dan kunnen we niet anders dan de rechter te vragen de taak van de provincie over te nemen.”

Hoewel er nu een nieuwe milieuvergunning voor de afvaloven is afgegeven, mag Omrin hier pas aanspraak op maken nadat de rechter een schorsingsverzoek hierover van de stichting heeft afgewezen. Jellema houdt zijn hart vast voor het geval de oven toch aan zou gaan. “De provincie zet ons steeds op het verkeerde been met haar geruststellende woorden dat ze streng zal handhaven. Maar als puntje bij paaltje komt zie je ze niet en doen ze niets. Als dit ook zo gaat gebeuren bij een te hoge uitstoot dan wordt er gewoon gesold met de volksgezondheid. Alleen al door de lakse en onwetende opstelling van de provincie zou de afvaloven gestopt moeten worden.”

(bron: stichting Afvaloven Nee)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.