Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Afschaffing referendum in zicht

30-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
referendum ANP
Op de formatietafel zou een voorstel liggen om het raadgevende referendum af te schaffen. Dat zeggen ingewijden tegen de Telegraaf. VVD, CDA en ChristenUnie zijn ontevreden over de huidige referendumwet en willen er zo snel mogelijk vanaf.
referendum ANP
Er zou wel worden gesproken over de mogelijkheid tot een gekozen burgemeester; een stokpaardje van D’66, de partij voor wie democratiserende middelen als het referendum altijd van grote waarde zijn geweest. Maar de democraten waren net als veel andere partijen ontevreden over het Oekraïne-referendum.
Mochten de partijen beslissen om het raadgevende referendum de nek om te draaien, dan duurt het nog even voordat we er ook daadwerkelijk vanaf zijn. Er liggen namelijk al nieuwe referenda op stapel. Zoals een referendum over de aftapwet.
D66-leider Alexander Pechtold wilde donderdag niet ingaan op wat er precies aan de formatietafel wordt besproken. Er is volgens hem in ieder geval nog geen afspraak over. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen inspraak hebben. Het correctief referendum in de huidige vorm is niet haalbaar. Dus moeten we kijken hoe we in het kader van mensen invloed geven de zaken wel kunnen regelen",  antwoordde hij op de vraag of hij van het raadgevend referendum af wil.
'Referenda ondermijnen democratie'
Begin dit jaar sprak de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet en de Tweede Kamer, zich ook al uit tegen het referendum. ‘Referenda ondermijnen de democratie’, waarschuwde de raad. Hoe democratisch het ook klinkt om het volk te raadplegen bij belangrijke politieke besluiten, als referenda ondoordacht worden ingevoerd, zullen ze juist averechts werken voor het democratische stelsel en de rechtsstaat, zegt de Raad van State. 
Het referendum is een gevaar voor de democratie
Politicoloog André Krouwel zegt in de ZEMBLA uitzending: 'De stem van het volk' dat de populariteit van referenda vooral iets over de onzekerheid van politici. Hij vindt dat politici geen vertrouwen meer hebben in het eigen functioneren als politieke partij.
Kijk terug: ZEMBLA - 'De stem van het volk':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.