Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Afpersingen

  •  
04-09-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
afpersingen
Het aantal afpersingen neemt toe, soms met grof geweld. De meeste grote bedrijven krijgen er eens in de zoveel tijd mee te maken, maar schuwen hierover de publiciteit. Ook op kleine schaal wordt er flink gechanteerd. In Zembla daders, gedupeerden en andere betrokkenen over afpersingen.

Een directeur van Gamma: "Het was een ondernemer die mij afperste, zoiets verwacht je toch niet?" Een medewerker van een uitzendbureau: "De afperser is je altijd voor. Jij weet niet wat er komen gaat of wanneer. Hij wel." Een afperser die driemaal een mislukte poging deed om bedrijven geld afhandig te maken: "Ik dacht: die multinationals kunnen het wel missen."

Zembla sprak met afpersers en met hun slachtoffers. Onlangs werd bekend dat het zuivelconcern Campina het afgelopen jaar is afgeperst. Een man werd in juli gearresteerd toen hij op het punt stond te pinnen. Campina heeft weliswaar aangifte gedaan, maar verder de zaak stil gehouden. Het belang van het bedrijf speelde daarbij een grote rol.

'Gezinsman'
Ook toen - na de eerste dreigbrief - vergiftigde producten niet konden worden teruggevonden, vonden Campina en het Openbaar Ministerie het nog niet nodig om actie te ondernemen en publiekelijk naar mogelijke slachtoffers op zoek te gaan. Naar nu blijkt zijn al twee mensen ernstig ziek geworden. De advocaat van de verdachte, mr. Ausma, zegt in Zembla: "Mijn client is een echte gezinsman. Hij wilde zijn gezin niet tekort doen, daarom is hij gaan afpersen."

In Zembla zegt Officier van Justitie mr. M. Kappeyne van de Coppello dat bedrijven aangifte moeten doen van afpersing. Bedrijven zijn immers geneigd, als het even kan, de afpersing intern af te handelen en geen aangifte te doen. Ook vindt hij het een slechte zaak dat ondernemers en particulieren zich kunnen verzekeren tegen het risico van afpersing en ontvoering.

Betalen
In Zembla zegt een vertegenwoordiger van een verzekeringsmaatschappij dat als het echt niet anders kan, de verzekeringsmaatschappij het afpersingsbedrag betaalt. Hij constateert een jaarlijkse toename van 10 procent van het aantal afpersingen in Nederland.

Voor de slachtoffers is afpersing een traumatische ervaring. De Gamma-directeur: "Ik zal altijd op mijn hoede blijven, achterom kijken…." Het uitzendbureau dat bedreigd en afgeperst werd had geen enkel vermoeden uit welke hoek de dader kwam, totdat bleek dat zij hem heel goed kenden: "We hadden nooit gedacht dat deze werknemer ons zou afpersen. We hadden een heel goed contact."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.