Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Afperser Amanda Todd voor de rechter, moeder Amanda naar Nederland

20-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
de-dood-van-amanda-todd
De zaak schokte de wereld: in 2012 pleegt de vijftienjarige Amanda Todd uit Canada zelfmoord nadat ze jaren via internet is afgeperst met naaktfoto’s van haarzelf. Een week voor haar dood zet ze haar schrijnende verhaal online in een video die de hele wereld overgaat. Na haar dood blijkt dat de verdachte, Aydin C., uit Nederland komt. Volgende week staat hij terecht in Amsterdam.
Eind 2014 zond ZEMBLA een reconstructie uit van het noodlottige levensverhaal van Amanda Todd. Jaren werd ze gechanteerd door een onbekende via internet. Hij had een naaktfoto van haar weten te maken die hij naar al haar vrienden stuurde. Amanda werd ermee gepest op school, raakte in een isolement en werd depressief. Zelfs toen ze van school veranderde, wist hij haar nog te vinden om haar opnieuw onder druk te zetten. Die druk werd haar uiteindelijk teveel en in oktober 2012 maakte ze een einde aan haar leven.
Veel meer slachtoffers
De verdachte, Aydin C. uit Brabant, werd ontdekt door de Noorse politie die een soortgelijke zaak als die van Amanda onderzocht. Inmiddels is bekend dat Amanda niet het enige tienermeisje was dat door hem werd misbruikt. C. staat volgende week terecht voor het afpersen, bedreigen en stalken van 39 anderen via internet.
Nederlandse politie liet zaak liggen
Uit onze ZEMBLA bleek ook dat de politie in Noorwegen nog voor de dood van Amanda Todd met spoed vroeg om een huiszoeking van de woning van C. De Noorse rechercheurs waren erachter gekomen dat C. meerder meisjes in andere landen bedreigde hun leven te verruïneren door foto’s met seksuele inhoud te verspreiden. Toch deed de Nederlandse politie niet direct een inval. Ook een half jaar later niet. En C. ging in die tijd gewoon door met afpersen. Volgens verschillende deskundigen had dit nooit zo mogen gebeuren.
Bekijk het fragment over de Nederlandse politie uit ‘De dood van Amanda Todd’:

Uitlevering
De rechtszaak van volgende week gaat nog niet over Amanda Todd, maar over de afpersing van de tientallen anderen. De zaak over Amanda Todd vindt later plaats. Na zijn vervolging in Nederland wordt C. uitgeleverd aan Canada.
Moeder Amanda naar Nederland
De moeder van Amanda, die ook werd geïnterviewd in onze ZEMBLA, komt volgende week naar Nederland om de zaak bij te wonen. Hiervoor startte ze onlangs een crowdfunding campagne . Met haar bezoek hoopt Carol Todd onder andere families te steunen die net als zij slachtoffer zijn geworden van de daden van deze man. Carol Todd zegt hierover in het Brabants Dagblad:
"Zelfs als ik ze niet ontmoet, wil ik ze laten weten dat ik er ook ben, om ze te steunen in hoe ze zich voelen en wat ze doormaken."
Ook wil ze met eigen ogen de man zien, die haar dochters leven verwoestte:
"De woede, of behoefte aan wraak, die heb ik leren los te laten. Ik ben vooral in hem geïnteresseerd. Het maakt me verdrietig dat mensen dit gedrag nodig hebben om zichzelf beter te gaan voelen. Ik vraag me af wat hem bezield heeft. Iedereen heeft een verhaal. Ik zou zijn verhaal graag willen horen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.