Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Afghanistan bestaat niet

  •  
21-09-2001
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
afghanistan-bestaat-niet
Tienduizenden mensen proberen - onder andere uit angst voor mogelijk oorlogsgeweld - Afghanistan te ontvluchten. De vraag is echter waar hun vluchtpoging zal eindigen of stranden want in de buurlanden zijn ze niet welkom. Een speciale aflevering over de schrijnende en dreigende situatie in het land onder de titel 'Afghanistan bestaat niet'.
Ruim een week na de aanslagen op de Twin Towers van het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington is de blik van de wereld nu gericht op Afghanistan. De Verenigde Staten en de Veiligsheidsraad van de Verenigde Naties eisen de uitlevering van Osama Bin Laden die zich volgens de berichten in Afghanistan schuilhoudt. Door mogelijke vergeldingsacties van de VS, wanneer Bin Laden niet wordt uitgeleverd, zijn in het land grote vluchtelingenstromen op gang gekomen.
In een speciale Zembla-uitzending schetsen vluchtelingen en zojuist uit Afghanistan teruggekeerde hulpverleners een beeld van het gebied dat weliswaar Afghanistan heet, maar in werkelijkheid niet meer lijkt op een land of een staat, laat staan op een samenleving.

Zij vertellen over hun ervaringen in het gebied waarin de Taliban een godsdienstig schrikbewind voert en niet in staat is om een regeringsapparaat op te zetten. Een gebied waarin de Verenigde Staten op zoek moet naar Osama Bin Laden. Een gebied van waaruit een straatarm en intussen uitgehongerd volk - waar niemand naar om kijkt - probeert te vluchten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.