Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Advocatenorde wil raadsman kind bij scheiding

22-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ouderschapsplan-leidt-tot-meer-vechtscheidingen
Kinderen zouden bij een vechtscheiding over een advocaat moeten kunnen beschikken om hun belangen te behartigen. Het kind moet bij zo'n scheiding centraal worden gesteld, zegt de Nederlandse Orde van Advocaten dinsdag in een aanbeveling aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Volgens de advocatenorde hebben kinderen bij een vechtscheiding professionele begeleiding nodig. De advocaat spreekt met het kind en luistert naar zijn of haar wensen en stelt een zogenoemd kindplan op, dat aan de rechter wordt voorgelegd, aldus de aanbeveling. Die aanpak sluit aan bij het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind, waarin het recht om als kind gehoord te mogen worden is vastgelegd.

Eén op de drie huwelijken eindigt in een scheiding en steeds vaker ontstaat er een waar slagveld tussen voormalige echtgenoten. Ouders vinden dat ze recht op hun kinderen hebben, ze slepen elkaar voor de rechter en procederen jarenlang over de inboedel, alimentatie en de omgang met de kinderen. ZEMBLA onderzocht in de uitzending ' Vechtscheidingen ' wat er gebeurt als liefde omslaat in haat en voormalige partners elkaar naar het leven gaan staan in een vechtscheiding.

De advocatenorde reageert op de zogenoemde Divorce Challenge , een project van het ministerie van Veiligheid en Justitie waar plannen en ideeën konden worden neergelegd om de positie van het kind te verbeteren. De afgelopen weken kwamen daar meer dan 500 suggesties en aanbevelingen binnen. De inzendtermijn is inmiddels gesloten. Een team van experts, onder wie een ervaringsdeskundige van een vechtscheiding, gaat de ideeën beoordelen en komt op 14 december met voorstellen.
De belangenorganisatie is bereid een cursus voor advocaten te ontwikkelen voor de specifieke hulp aan kinderen bij een vechtscheiding.

(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.