Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Advocaat van klokkenluider Ad Bos maakte verboden prijsafspraken

07-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
282 keer bekeken
  •  
bouwfraude
Het leidde tot de parlementaire enquête over de bouwfraude, de uitzending van Zembla waarin klokkenluider Ad Bos de grootschalige fraude in de bouwsector bekend maakte. Ad Bos kreeg na jaren strijden financiële compensatie van de staat en daarmee leek de zaak afgerond. Maar deze week kreeg het verhaal toch nog een staartje: de advocaat van Bos, Cees Korvinus, is berispt voor het maken van verboden prijsafspraken.
'Sjoemelen met miljoenen'
Begin 2001 zond Zembla ' Sjoemelen met Miljoenen ' uit, een onthullende uitzending over grootschalige fraude van bouwbedrijven. Door prijsafspraken van bouwbedrijven liep de staat vele miljoenen euro's mis.
Jarenlang werd Bos, die door de uitzending opeens ook verdacht werd van fraude, bijgestaan door advocaat en oud-Vara voorzitter Cees Korvinus. Uiteindelijk werd besloten de klokkenluider niet langer te vervolgen en kon hij een schadevergoeding eisen. Korvinus stond Bos pro deo bij, maar nu is dus gebleken dat de raadsman zich niet aan de regels heeft gehouden.
Verboden prijsafspraken
Volgens een onafhankelijke tuchtrechter is de raadsman schuldig aan het maken van verboden prijsafspraken met Ad Bos. Zo had hij met de klokkenluider afgesproken dat hij een percentage van de schadevergoeding van Bos zou krijgen. Dat soort prijsafspraken is verboden.
In 2009 claimde Bos tien miljoen euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Uiteindelijk kreeg hij 1,7 miljoen schadevergoeding. Korvinus kreeg daarvan tien procent, 170.000 euro. Maar al die tijd had hij voor doen komen dat hij Ad Bos pro deo had verdedigd. Daarbij heeft Korvinus buitensporig veel gedeclareerd en heeft hij geen fatsoenlijke administratie bijgehouden.
NRC schrijft woensdag: Korvinus maakte die ‘verboden prijsafspraak’ nadat hij wist dat er een aanzienlijke vergoeding zat aan te komen en het werk ervoor zo goed als afgerond was, aldus het oordeel van de rechter. „Hij diende daarmee vooral zijn eigen belang op een moment dat de heer B. zich in een zeer afhankelijke en kwetsbare positie bevond.”
Het is niet heel vaak dat advocaten worden berispt, ongeveer twintig tot dertig keer per jaar. Nu is Korvinus alleen berispt, maar als hij vaker in de fout zou gaan, kan hij uit zijn ambt worden gezet. 
Vijf Zembla's over de bouwfraude
De Bouwfraudezaak is later bekend komen te staan als de grootste bouwfraudezaak uit de geschiedenis. Na de onthulling van Zembla in 2001 maakte Zembla vier vervolguitzendingen over de bouwfraude en klokkenluiders. Bekijk hier het overzicht van alle uitzendingen.
Bekijk hier de aflevering van Zembla die tot de parlementaire enquête leidde, inclusief een interview met Zembla-maker Jos van Dongen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.