Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Advies Vreeman over de impasse op de postmarkt

12-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het-einde-van-de-postbode
Ruud Vreeman brengt advies uit over de impasse op de postmarkt. Hij wil de vakbonden en werkgevers tot 1 april de tijd geven om zelf afspraken te maken. Verder wil Vreeman dat tachtig procent van de postbodes in 2014 een vast contract heeft.

Daarnaast wil oud-burgermeester Ruud Vreeman dat de sociale partners geld moeten reserveren om tot een nieuw op te zetten arbeidsovereenkomstenfonds te komen. Het fonds compenseert het verschil in kosten voor een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht. Daarnaast kan het fonds mogelijk een bijdrage leveren aan het van naar werk begeleiden van TNT-postbodes van wie de baan wordt bedreigd. Alleen zo kan volgens Vreeman de postmarkt een sector worden "met gangbare Nederlandse arbeidsvoorwaarden".

Vreeman is aangesteld als adviseur in het conflict tussen vakbonden en postbedrijven over een nieuwe cao. Hij adviseert om het uitvoeringsbesluit, een zogenoemde AMvB, ook uit te stellen tot 1 april. Een cao had er eigenlijk al op 1 januari moeten zijn, zoals afgesproken bij de liberalisering van de postmarkt.

Volgens staatssecretaris Bleker en minister Kamp is het advies een belangrijke stap op weg naar een goed werkende postmarkt. Minister Kamp is bereid het advies van Vreeman over te nemen.

SP kamerlid Sharon Gesthuizen: de postmarkt gaat al jaren gebukt onder de desastreuze gevolgen van de liberalisering. Dit heeft geleid tot grootschalige ontduiking van het minimumloon door postbedrijven die hun werknemers niet het minimumloon betalen, maar per stuk uitbetalen. Gesthuizen: ‘Het heeft tijden geduurd voordat we eindelijk een afspraak hadden over het handhaven van het minimumloon in de postsector. Nu hebben we eindelijk een afspraak en dan adviseert meneer Vreeman plotseling dit weer op te schorten.’

D66-Kamerlid Kees Verhoeven is blij met de aanbevelingen van verkenner Ruud Vreeman om de impasse op de Postmarkt te doorbreken. “D66 vindt het waardevol dat hij als aangestelde verkenner werkgevers en werknemers op één lijn heeft weten te krijgen. Dat was onze hoop voordat hij begon, dus in die zin is hij geslaagd.”

Vakbonden
Vakbonden FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en de BVPP zijn positief gestemd over het advies over de postmarkt dat Ruud Vreeman heeft gepresenteerd.

Net als Vreeman onderschrijven de bonden dat het cruciaal is dat er extra financiële ruimte wordt gecreëerd om zowel arbeidsovereenkomsten bij de nieuwe postbedrijven te realiseren als om een verdere bijdrage te leveren aan het oplossen van de sociale problematiek bij TNT Post.

De bonden onderschrijven eveneens dat de Overeenkomst van Opdracht (OvO) niet past bij de onderkant van de arbeidsmarkt. Ze zijn het met Vreeman eens dat de dominante arbeidsverhouding voor postbezorgers de arbeidsovereenkomst moet zijn en er uiteindelijk één cao moet gelden voor alle werknemers op die postmarkt. Ook om die reden is het op de postmarkt nodig dat er een 'eis van dienstbetrekking' in de Postwet wordt opgenomen. De gezagsverhouding die met arbeidsovereenkomsten samenhangt, waarborgt bovendien het in diezelfde wet vastgelegde briefgeheim.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.