Zembla

Adoptiebureaus: 'Stop op buitenlandse adopties is ongefundeerd'

19-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
434 keer bekeken
  •  
adoptiebedrog 2 baby
De conclusie van een rapport dat er de afgelopen twintig jaar misstanden voorkomen bij interlandelijke adopties is ongefundeerd, zeggen adoptieorganisaties. Het bewijs hiervoor is te dun om zomaar te stoppen met adopties, stellen vier adoptiebureaus in Trouw.

Aanleiding voor de reactie van de organisaties is een nieuwe brief van de commissie-Joustra, die in februari een rapport over interlandelijke adopties publiceerde, aan demissionair minister Sander Dekker van rechtsbescherming. Daarin zet de commissie zo'n zestig signalen van misstanden rond adopties ná 1998 op een rij. De commissie adviseerde een tijdelijke opschorting van adopties.

Beluister de Zembla podcast ‘Adoptiebedrog: de strijd voor erkenning’:

Gebrek aan wederhoor

De adoptieorganisaties A New Way, Stichting Wereldkinderen, de Nederlandse Adoptie Stichting en Stichting Meiling zeggen 'geschokt' te zijn over "hetgeen de commissie als het meest relevante bronmateriaal betitelt". Zij hekelen vooral het gebrek aan hoor en wederhoor, omdat de commissie-Joustra in de brief schrijft signalen te hebben opgetekend met slechte onderbouwing.


Bekijk hier ons dossier over adoptiebedrog

Het ministerie laat weten dat "het systeem van interlandelijke adoptie met zijn private elementen fraudegevoelig is en aanleiding kan geven tot misstanden". Dat is de voornaamste reden waarom Dekker het advies heeft overgenomen.


De adoptie van kinderen uit het buitenland werd eerder dit jaar in februari per direct opgeschort, naar aanleiding van een vernietigend rapport over het systeem van interlandelijke adoptie in Nederland. Dekker bood namens de Nederlandse overheid excuses aan aan de geadopteerden.

Bekijk hier Adoptiebedrog - deel 4:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.