Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ADHD: 'Veel kinderen te snel behandeld'

09-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vragen-aan-staatssecretaris-veldhuijzen-van-zanten-hyllner
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten vindt dat te veel jongeren als probleemgeval worden gezien en daarvoor te snel worden behandeld. Ze vindt dat daaraan een eind moet komen. Volgens haar moeten ouders en kinderen weer zelf het heft in handen nemen.

Kinderen die echt hulp nodig hebben, moeten die krijgen, vindt Veldhuijzen. Maar er is een ontwikkeling in de samenleving dat afwijken van de norm steeds minder wordt aanvaard, zegt ze.

Volgens de staatssecretaris krijgen jongeren die bijvoorbeeld adhd hebben nu sneller dan nodig specialistische hulp of therapie.
 

Vreemde draai

Na de ZEMBLA uitzending "De ADHD hype" stelde kamerleden vragen aan de staatssecretaris. Veldhuijzen van Zanten is van mening dat kinderen niet ten onrechte de diagnose ADHD krijgen en niet ten onrechte behandeld worden met geneesmiddelen. ‘Ik ga ervan uit dat de professionals die deze diagnose kunnen stellen, bekend zijn met de beschikbare protocollen’, zo schrijft zij op vragen van Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA). Eerder is het tegendeel het geval, zo meent de staatssecretaris: ‘Overigens zijn minder jeugdigen in behandeling voor ADHD dan op grond van prevalentiecijfers mag worden verwacht.’

Kamerlid Bouwmeester stelde haar vragen naar aanleiding van berichtgeving over het Amerikaans onderzoek over onterechte ADHD-diagnoses.  Behalve Bouwmeester stelden ook de Kamerleden Dibi (GroenLinks) en Kooiman, Van Gerven en Smits (SP) vragen aan Veldhuijzen van Zanten. Zie de kamervragen + antwoorden

Meer over:

de-adhd-hype
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.