Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ADHD richtlijnen moeten anders

22-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
290 keer bekeken
  •  
de-adhd-hype
PvdA kamerlid Lea Bouwmeester komt met voorstellen om de behandeling van ADHD uit de eerstelijns gezondheidszorg te halen. ADHD middelen moeten dan voortaan alleen worden voorgeschreven door medisch specialisten, zoals psychiaters. "Verder moet er meer aandacht komen voor andere behandelmethoden en moet de macht van de farmaceutische industrie worden ingeperkt"

Op initiatief van de PvdA werd er in de tweede kamer een hoorzitting gehouden waar experts werden gehoord over berichten dat met name kinderen te makkelijk de diagnose ADHD opgeplakt krijgen en dat er te snel naar medicijnen wordt gegrepen. De Groninger psycholoog Laura Batry zei tijdens de hoorzitting: "ADHD-medicijnen doen niets anders dan symptomen verminderen. Je kunt een kind beter op andere manieren helpen"

De Gezondheidsraad maakte zich tien jaar geleden al zorgen over de toename van ADHD en intussen is het aantal diagnoses alleen maar gestegen. Het gebruik van medicatie is de afgelopen vijf jaar zelfs verdubbeld. Ouders die vraagtekens zetten bij het slikken van pillen, voelen zich door de school van hun kind onder druk gezet. ‘Je voelt je op zeker moment gedwongen door school die zegt: als ze die medicatie niet gebruikt, zal ze naar het speciaal onderwijs moeten’, aldus een vader in de ZEMBLA-aflevering ‘ De ADHD-hype ’ van Hetty Nietsch en Simone Tangelder.

Drie ADHD-experts kwamen in de kamer aan het woord: de Nijmeegse hoogleraar kinderpsychiatrie Jan Buitelaar, psychiater Sandra Kooij en Kinderpsychiater Rob Perreira. Zij kregen van de kamer onder andere vragen over hun banden met de farmaceutische industrie. Jan Buitelaar en Sandra Kooij zijn adviseur van diverse fabrikanten van ADHD medicijnen en doen onderzoek met geld van die industrie. Zij hielden vol onafhankelijk onderzoek te doen en niet in dienst te zijn van de industrie.

ZEMBLA volgde in  de ADHD uitzending het spreekuur van de Rotterdamse kinderarts en ADHD-deskundige Rob Perreira. Mannen, vrouwen, kinderen, hele families tegelijk komen bij hem op bezoek. De dokter zweert bij medicatie. Pereira: ‘Die pillen hebben ze niet gemaakt om mensen te vergiftigen, die zijn nu juist voor de gevallen die een pil nodig hebben en die ontzettend blij zijn dat die pil bestaat.’

De farmaceutische industrie voert een krachtige lobby om de stoornis onder de aandacht te brengen. Die lobby is succesvol geweest: de nieuwe, duurdere merkgeneesmiddelen hebben flink terrein veroverd. De Amerikaanse psychiater dr. A. Frances zegt daarover in ZEMBLA: ‘Ik denk dat veel mensen vanwege ADHD medicatie krijgen, terwijl ze die helemaal niet nodig hebben. Dat wordt allemaal gepusht door de farmaceutische industrie. Ik verwacht dat die aantallen zullen dalen, zodra de patenten van die medicijnen af zijn en er minder op te verdienen valt.’

Meer over:

de-adhd-hype
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.