Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Actiegroep: 'Nieuw plan Lelystad Airport oude wijn in nieuwe zakken'

19-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lelystad airport - ANP
Actiegroepen tegen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn niet blij met het plan dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft gepresenteerd voor de herindeling van het luchtruim. Dat plan moet zoveel mogelijk een einde maken aan het gewraakte laagvliegen vanaf Lelystad, maar Red de Veluwe noemt de nieuwe oplossing "oude wijn in nieuwe zakken" tegen Omroep Gelderland.
Als Lelystad Airport in 2020 het vakantievliegverkeer van Schiphol overneemt, zullen vliegtuigen de eerste jaren laag over het oosten van het land vliegen. Dat is nodig omdat pas in 2023 herindeling van het overvolle luchtruim is voorzien. Provincies en gemeenten vinden de overlast door laagvliegen onaanvaardbaar en eisen dat het luchtruim eerst wordt heringedeeld, voordat Lelystad Airport opengaat.
Nieuwe regels
Van Nieuwenhuizen stelt nu een tussenoplossing voor vanaf 2021. Volgens de nieuwe regels mag er wel gevlogen worden over militair terrein en hoeft er minder rekening gehouden te worden met vliegverkeer van Schiphol. In de praktijk betekent het dat de vluchten van en naar Lelystad Airport kunnen doorklimmen naar 2700 en 3000 meter. 
Lees ook: 'Overheid moet ons beschermen tegen luchtvervuiling door luchtvaart'
Weinig vertrouwen
Stichting Red de Veluwe heeft weinig vertrouwen in de belofte van de minister. "We moeten niet in deze val trappen", zegt Jaap Kloosterziel van de stichting Red de Veluwe tegen Omroep Gelderland. Volgens hem is de aanpassing helemaal niet zo positief voor de Veluwe als onder meer de wethouder van Ede, Leon Meijer, doet geloven. "Het is oude wijn in nieuwe zakken."
Kloosterziel is wel blij met het besluit om te vliegen boven defensieterrein. "Maar de aanpassingen zijn niet concreet. Het is mij onduidelijk hoe vaak de vliegtuigen nu op grotere hoogte gaan vliegen. Daardoor is het effect op de Veluwe nog onduidelijk."

De Europese Commissie neemt eind mei een nieuw besluit over de Lelystad-plannen. Dan blijkt pas of opening in 2020 nog haalbaar is. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.