Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Actie tegen granulietstorting in natuurplas Over de Maas

02-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
sp granulietstort

© Foto: SP Gelderland/Twitter

De SP is maandagochtend in actie gekomen tegen de granulietstortingen in over de Maas. Met kleine bootjes probeerden ze de schepen die het granuliet in de natuurplas storten tegen te houden.

Volgens Omroep Gelderland bemoeilijkte de sterke stroming de actie met de bootjes. SP-Kamerlid Cem Lacin deed mee aan het protest.  

Zondag 8 maart is er nog een actie tegen de granulietstortingen  in Over de Maas. Dan willen actievoerders de plas een uur lang blokkeren en met touw afsluiten. De actiedag is ook bedoeld om aandacht te vragen voor de hoorzitting met betrokkenen bij kwestie die een dag later in de Tweede Kamer wordt gehouden.

Rijkswaterstaat
De stortingen in Over de Maas raakten in opspraak door de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’. Daaruit blijkt dat verantwoordelijke ambtenaren binnen Rijkswaterstaat een negatief advies gaven over het storten van granuliet in Over de Maas. Zij werden meerdere keren onder druk gezet door de top van Rijkswaterstaat om de afvaldump tegen de regels in toch goed te keuren. 

De betrokkenen binnen de top van Rijkswaterstaat zullen niet gehoord worden in de Tweede Kamer. Minister Cora van Nieuwenhuizen en minister Stientje van Veldhoven lieten anderhalve week geleden weten daar geen toestemming voor te geven. Omdat Rijksambtenaren alleen inlichtingen mogen geven van feitelijke aard zouden ze over dit dossier, volgens de ministers, geen verantwoording kunnen afleggen en zich niet kunnen verweren. 

De hoorzitting zelf gaat wel door, maar met de andere betrokkenen.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.