Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ACM: misleidende duurzaamheidsclaims in zuivel-, kleding- en energiebranche

04-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
742 keer bekeken
  •  
Windmolens anp

In de energiesector, de zuivelindustrie en kledingbranche is mogelijk sprake van veel misleidende duurzaamheidsclaims. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een vooronderzoek. De toezichthouder begint nu echte onderzoeken naar de sectoren en heeft ruim 170 bedrijven aangeschreven met de oproep hun duurzaamheidsclaims te controleren op juistheid.

Zo beweert een bedrijf: “Het merendeel van onze groene stroom wordt opgewekt in Nederland”, terwijl uit het stroometiket blijkt dat 20 procent  is opgewekt in Nederland en 80 procent niet. Bij het vooronderzoek bleek ook dat een kledingaanbieder beweerde dat zijn T-shirts van biologisch katoen waren, terwijl de betreffende shirts maar voor 50 procent bestaan uit biologisch katoen. En op een pak melk stond ‘30 procent minder CO2-uitstoot’. Hieruit wordt volgens de ACM niet duidelijk waarop dit slaat. Het bleek uiteindelijk te gaan om 30 procent minder CO2-uitstoot bij de fabricage van deze verpakking ten opzichte van de vorige.

Duurzaamheid speelt rol bij aankopen consument

"Wij doen deze actie om bedrijven te activeren hun duurzaamheidsclaims kritisch te bekijken op juistheid, duidelijkheid en onderbouwing", zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. Hij geeft aan dat de toezichthouder deze sectoren ook erg belangrijk vindt omdat hier het duurzaamheidsaspect voor consumenten een grote rol speelt bij hun aankopen.

Eerder dit jaar heeft de ACM al vuistregels voor betrouwbare duurzaamheidsclaims opgesteld. Vanaf half juni gaat de mededingingswaakhond het effect van alle inspanningen controleren en daarna de resultaten publiceren. Bedrijven die consumenten misleiden met claims die zij niet kunnen waarmaken kan de ACM een last of een boete opleggen. De boetes kunnen oplopen tot 900.000 euro per overtreding of een percentage van de omzet.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.