Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Achtergrond en werking Kazaa en Napster

05-04-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
onrust-in-silicon-valley
Hoe Kazaa werkt
Kazaa is een uitwisseldienst. Dat wil zeggen dat internetters op de website van Kazaa gratis een programma kunnen ophalen, met behulp waarvan ze allerlei bestanden onder elkaar kunnen uitwisselen. Een Kazaa-gebruiker die op zoek is naar bijvoorbeeld een muzieknummer, kan de titel of artiest in een zoekschermpje intypen. Het programma van Kazaa gaat dan razendsnel na welke andere gebuikers dit nummer als een muziekbestand (MP3 genaamd) in hun computer hebben, en geeft daarvan een overzichtje. Met een druk op de knop wordt het bestand dan van de computer van de ene gebruiker naar die van de andere gebruiker gekopiëerd.

Het einde van Napster
Voor Kazaa was Napster de populairste uitwisseldienst op het internet. Napster begon haar activiteiten eind 1999. De dienst kende al gauw het snelst groeiende gebruikersbestand in de geschiedenis van het internet, en had op het hoogtepunt 70 miljoen gebruikers. Napster bracht voor het eerst op grote schaal muziekliefhebbers bijelkaar, die via internet onbeperkt liedjes en gehele albums van elkaars computers konden kopiëren. Op last van de Amerikaanse rechter moest Napster in juli 2001 haar activiteiten staken.

Auteursrechten
Napster werd gedwongen om haar uitwisseldienst te stoppen, omdat via de uitwisseldienst internetgebruikers het auteursrecht op muziek schonden. Op het gros van alle liedjes die via Napster werden verspreid, rustte copyright. Napster verdedigde zich door te stellen dat zij slechts een computerprogramma aanboden en zo een netwerk van gebruikers creëerden. Dat die gebruikers via dit netwerk vervolgens illegaal bestanden uitwisselen, daar zou het geen verantwoordelijkheid voor dragen. De Amerikaanse rechter oordeelde anders en dwong Napster haar netwerk plat te leggen.

Verschillen tussen Kazaa en Napster
Kazaa is een kloon van Napster. Toch zijn er enkele verschillen. Een van de verschillen is dat er bij Napster alleen muziekbestanden uitgewisseld konden worden, terwijl bij Kazaa-gebruikers ook andere soorten bestanden kunnen uitwisselen, zoals films, foto's of software. Het grootste verschil tussen Napster en Kazaa is echter dat hun netwerken anders zijn opgebouwd. Simpel gesteld wordt er bij Kazaa tussen twee computers een directe verbinding gemaakt; van de pc van iemand die een bestand zoekt naar de pc van iemand die het bestand aanbiedt. Er gaat geen verkeer via een centrale computer van Kazaa, want die is er simpelweg niet. Bij Napster was er wel sprake van een centrale computer waarlangs het uitwisselverkeer geregeld werd.

Gebruiker 1 zoekt een liedje. Dit verzoek wordt doorgespeeld aan de centrale computer van Napster. De centrale computer vindt het gewenste bestand bij gebruiker 2 en meldt aan gebruiker 1 dat hij het gevonden heeft. Gebruiker 1 kan nu het bestand van
gebruiker 2 kopiëren.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.