Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ABN AMRO moet hypotheekklanten terugbetalen

11-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wildwest-bankieren
ABN AMRO moet duizenden klanten geld terugbetalen omdat ze jarenlang te veel hypotheekrente hebben betaald. Dat volgt uit een uitspraak die de rechtbank in Amsterdam woensdag heeft gedaan. Volgens advocaat Rob Leijssen van claimstichting Stop de Banken gaat het naar schatting om een bedrag van tussen de 30 miljoen en 65 miljoen euro.
Stop de Banken begon in 2012 samen met de stichting Euribar namens enkele honderden aangesloten gedupeerden een rechtszaak tegen ABN AMRO. De aanleiding was dat de bank tussentijds eenzijdig extra renteopslagen had afgekondigd voor ongeveer 6000 klanten met een zogenoemde euribor-hypotheek, afgesloten in de periode 2005-2009.

Niet goed voorgelicht
Verschillende cliënten vertellen in ZEMBLA 'Wildwest bankieren' dat zij door de tussenpersonen die voor hen een hypotheek bij ELQ afsloten, niet goed zijn voorgelicht over de risico’s van de variabele rente. Daarnaast sloten tussenpersonen tegelijkertijd verzekeringen met hoge kosten af, waarover geen duidelijke afspraken waren gemaakt.
Volgens ex-directeur E. de Jong van ELQ waren sommige tussenpersonen meer geïnteresseerd in de aantrekkelijke provisies, dan in de vraag of cliënten wel in staat waren om aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen.

Bron: ANP/ZEMBLA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.