Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ABN AMRO moet alle particuliere klanten doorlichten

07-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
ABN Amro Bank ANP
ABN AMRO moet van De Nederlandsche Bank (DNB) al zijn particulieren klanten in Nederland gaan doorlichten. Daarvoor heeft de bank een voorziening genomen van 114 miljoen euro. "We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?", legt topman Van Dijkhuizen uit. 
Kees van Dijkhuizen houdt er rekening mee dat het financiële concern ook nog een boete kan krijgen in verband met de kwestie.
Strijd tegen witwassen
De ingreep heeft te maken met de strijd tegen het witwassen. Sinds de affaire bij onder meer ING vorig jaar moeten banken daar nu scherper op letten. Omdat de kwestie door DNB zelf werd aangekaart bij de bank, zou het kunnen dat er nog een boete volgt. Maar of dit zo is weet Van Dijkhuizen nog niet, vandaar dat hij er geen details over kan geven.
Afgelopen september sloot het Openbaar Ministerie een  megaschikking met ING  van 775 miljoen euro. Criminelen konden jarenlang gebruikmaken van rekeningen bij de ING voor hun criminele transacties zonder dat ING daarvan melding maakte. ING hoefde zich niet in de rechtszaal te verantwoorden. Bovendien werden individuele bankiers van ING ook niet vervolgd. De ZEMBLA-uitzending ‘ De witwasbankiers van ING ’ gaat over de vraag waarom bankiers door justitie uit de wind werden gehouden.
'Klanten merken niets van doorlichten'
De meeste particuliere klanten van ABN AMRO merken er niets van dat de bank hen gaat doorlichten in de strijd tegen witwassen, want dit proces gebeurt veelal automatisch. Maar een deel van de klanten zou vragen van het financiële concern kunnen krijgen, bijvoorbeeld als de bank het idee heeft dat een rekening mogelijk oneigenlijk wordt gebruikt. Dat legt een woordvoerder van ABN AMRO uit.
Spaarmarges onder druk
ABN AMRO heeft zijn winst in het tweede kwartaal licht verhoogd. De nettowinst kwam uit op 693 miljoen euro, waar een jaar geleden nog 688 miljoen euro winst in de boeken ging. Het resultaat werd enigszins gekleurd door eenmalige posten. Naast de voorziening is er in de cijfers nog een boekwinst verwerkt op de verkoop van een belang in hypotheekadministrateur Stater. 
Het financiële concern wist ondanks de lage rente zijn rentebaten toch wat op te voeren. De bank deed onder meer goede zaken met hypotheken. De spaarmarges stonden wel onder druk. Bij de bank ging de spaarrente onlangs naar 0,02 procent. Van Dijkhuizen wil niet zeggen of we binnenkort een negatieve rente kunnen verwachten.
ABN AMRO onderuit op de beurs
ABN AMRO was woensdagochtend de grote daler op de beurs (-4,8 procent) nadat de resultaten bekend waren en duidelijk werd dat de bank een voorziening van 114 miljoen euro heeft genomen. 
"We blijven ons richten op onze doelstellingen in deze uitdagende omgeving", concludeert topman Van Dijkhuizen. Zelf begint hij aan zijn laatste maanden bij ABN AMRO. Zijn termijn duurt tot 12 april volgend jaar en de zestiger wil niet meer gaan voor een volgende periode. "Ik ben toch ook al wat ouder", zegt hij. In zijn laatste maanden hoeven mensen "geen konijn uit de hoge hoed meer te verwachten". Volgens Van Dijkhuizen zit er onder zijn bewind geen grote reorganisatie meer aan te komen. Voorganger Gerrit Zalm schrapte in zijn laatste maanden bij ABN AMRO nog veel banen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.