Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aantal klachten over jeugdzorg toegenomen

21-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
De zaak Sharleyne tekening
Het aantal mensen dat klaagt over de jeugdzorg in Nederland is sterk gestegen, meldt het Advies- en Klachtenburo Jeugdhulpverlening (AKJ) maandag. In de eerste helft van dit jaar ging het om 6465 klachten, vergeleken met 7404 in heel 2015. Volgens de organisatie wordt er vooral geklaagd over de vervelende manier waarop ouders en jongeren worden behandeld. Ook zijn er veel klachten over gebrekkige informatievoorziening door jeugdhulpinstanties en gemeenten. 
De groei van het aantal klachten hangt volgens het AKJ samen met de veranderingen in de jeugdzorg. Die valt sinds vorig jaar onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Uit een kwartaalrapport van de Monitor Transitie Jeugd bleek eerder al dat er nog veel mis is met de Nederlandse jeugdzorg. Ouders en jongeren voelen zich vaak niet gehoord als zij hulp zoeken. Bovendien maken lange wachtlijsten de problemen van kinderen vaak nog erger.
Het AKJ is een onafhankelijke stichting, gefinancierd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het afgelopen jaar publiceerde de Inspectie voor de Jeugdzorg drie rapporten die vernietigend waren voor hulpverleners in  AmsterdamRoelofarendsveen  en  Groningen , omdat ze zich richtten op ouders maar nauwelijks bezig waren met de veiligheid van kinderen, met dramatische gevolgen. In ' De zaak Sharleyne ' leggen de ZEMBLA programmamakers Roelof Bosma en André Nelis bloot dat de   jeugdhulpverlening in Hoogeveen hopeloos heeft gefaald in de zorg voor de 8-jarige Sharleyne Remouchamps, die op 8 juni vorig jaar overleed na een val van haar flat. Al in 2012, drie jaar voor haar noodlottige dood, waren bij de politie en de jeugdhulp- verlening meerdere meldingen bekend over verwaarlozing, huiselijk geweld en alcoholverslaving in de woning van de moeder van Sharleyne. 

(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.