Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aantal jonge comazuipers wederom toegenomen

21-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
wijziging-drankwet-tegen-comazuipen
Het aantal jongeren onder de 18 dat stomdronken in het ziekenhuis belandt, is vorig jaar met de helft toegenomen. Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP waren het er vorig jaar 500. Het waren evenveel jongens als meisjes.

Gemiddeld hadden de 'comazuipers' 10 tot 15 glazen alcohol op. De jongste was 11 jaar. In 2008 werden nog 337 dronken kinderen in ziekenhuizen behandeld.

Het aantal jongeren dat door drankmisbruik met spoed wordt opgenomen in het ziekenhuis, stijgt al jaren. Het aantal spoedopnames liep volgens een steekproef op van 297 gevallen in 2007, naar 337 in 2008 en 500 in 2009. Volgens het NSCK ligt het daadwerkelijk aantal vermoedelijk hoger, onder meer omdat niet alle jongeren bij een kinderarts terecht komen.

In november 2007 zond ZEMBLA de reportage ' Comazuipen' van  Bernard Krikke en Manon Blaas uit. Een toenemend aantal jongeren in Nederland bleek in het ziekenhuis te eindigen na overmatig alcoholgebruik. Sommigen raakten zelfs in coma, bijvoorbeeld de 13-jarige Jimmy die op een dinsdagmiddag in coma raakte nadat hij één liter Safarilikeur had gedronken. In 2008 lijkt het comazuipen onder jongeren te zijn toegenomen. In 2009 is deze zelfs verdubbeld naar 500 gevallen.

Bekijk ook: Bierboys en breezerbabes , uit 2006. Nederlandse jongeren drinken het meest van Europa. Zembla volgde het uitgaansleven van jongens en meisjes in het Overijsselse Dalfsen. Het blijkt dat ouders het overvloedige drinken van hun kinderen vaak goedkeuren en zelfs ondersteunen. En dat terwijl er steeds meer bekend wordt over de enorme schade van alcohol op jonge hersenen.

Zie ook: Sluiting dreigt voor alcoholpoli's

Meer over:

comazuipen-1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.