Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aantal besmette bedrijven Q-koorts opgelopen

18-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
chronische-q-koorts-zal-toenemen
Het aantal boerderijen dat is besmet met Q-koorts is gestegen tot 60. Dit betekent dat 5000 extra geiten, in totaal 40.000, worden gedood. Dat heeft minister Verburg van Landbouw bekendgemaakt in de Tweede Kamer.

Eerder kondigde de minister aan dat alle drachtige geiten, dus ook degene die niet zijn besmet met de Q-koorts, moeten worden geruimd. Aanvankelijk
wilden de ministers Verburg en Klink (Volksgezondheid) een onderscheid maken in het ruimingsbeleid op gevaccineerde en niet-gevaccineerde bedrijven. Maar door aanvullend advies van deskundigen is dit plan aangepast. Deskundigen, onder leiding van directeur Coutinho van het RIVM zeggen dat het ruimen van alle zwangere dieren op de besmette bedrijven de beste bescherming biedt voor de volksgezondheid. Met testen kan immers niet altijd worden vastgesteld of een dier besmet is of niet, omdat het niet altijd even veel bacterieën uitscheidt. Over het doden van bokken wordt nog een besluit genomen.

Maandag begint het ruimen op drie bedrijven. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) wil niet zeggen waar. De dieren worden gedood met een injectie.

De VWA heeft de adressen vrijgegeven van de melkgeiten- en melkschapenbedrijven waar Q-koorts heerst. In de gebieden rondom de bedrijven lopen mensen mogelijk een verhoogd risico om Q-koorts te krijgen, meldt de VWA.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.