Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aanpak antibiotica-resistentie

28-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
opnieuw-antibiotica-alarm
De aanpak van bacteriën die resistent zijn geworden voor antibiotica wordt wereldwijd verbeterd. Dat staat in een overeenkomst die Nederland in Genève heeft gesloten met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid donderdag bekend.
Antibiotica stellen artsen in staat om levens te redden in het bestrijden van ziekmakende bacteriën. Maar hoe lang nog? In 2010 en 2011 luidden artsen en deskundigen in de ZEMBLA-uitzendingen ‘ Antibiotica Alarm ’ de noodklok over de toenemende antibiotica-resistentie. De volksgezondheid staat de laatste jaren onder druk door oprukkende superbacteriën, die mensen ongevoelig maken voor antibiotica

Onlangs is een Nederlandse vrouw overleden. Omdat haar lichaam resistent was geworden tegen antibiotica, was een simpele blaasontsteking niet meer te behandelen en overleed zij uiteindelijk aan de gevolgen.
Landen zouden zorgvuldiger moeten omgaan met antibiotica. Infecties moeten worden voorkomen door een betere basishygiëne en landen moeten gezamenlijk nieuwe antibiotica gaan ontwikkelen. Volgens Minister Schippers moet worden tegengegaan dat antibiotica worden verkocht zonder recept, zoals nu nog in veel zuidelijke landen gebeurt.
De WHO gaat een internationaal actieplan opstellen. Als bacteriën resistent worden voor bepaalde antibiotica dan kunnen ziektes als longontsteking of blaasontsteking weer levensbedreigend worden.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.