Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aanleg 20 kunstgrasvelden stilgelegd

28-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Gevaarlijk spel uitstrooien granulaat
De aanleg van zo'n twintig kunstgrasvelden met 'SBR-rubbergranulaat' is eerder deze maand stilgelegd. Dit naar aanleiding van de commotie die is ontstaan na de uitzending van ZEMBLA over de mogelijke gezondheidsrisico's die het spelen op kunstgras met deze rubberkorrels zich meebrengt. Dat zeggen producenten van kunstgrasvelden tegen Omroep West.
De opdrachtgevers, vaak gemeenten, maken volgens de omroep 'pas op de plaats' vanwege de risico's. Bij een deel van die twintig velden wordt gekeken of het zogeheten SBR-granulaat van autobanden vervangen kan worden door andere materialen.
De meeste kunstgrasvelden worden in de zomermaanden aangelegd of vervangen, maar toch waren er eerder deze maand in heel Nederland zo'n twintig velden in aanleg. Dat blijkt uit een evaluatie van de branche zelf.
Bij een deel van die twintig velden wordt volgens Arjan Knottnerus, bestuurslid van branchevereniging PABA, gekeken of SBR vervangen kan worden door andere materialen.  'Je kan tijdens de aanleg niet zomaar overstappen op een andere materiaal, dat moet je eerst goed onderzoeken.'

Honderden voetbalclubs in Nederland maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van de rubberkorrels in de kunstgras voetbalvelden. Dat blijkt uit een inventarisatie die  de NOS  heeft gemaakt.

De uitzending  van ZEMBLA over de gezondheidsrisico’s van het rubber in de kunstgrasvelden heeft voor veel discussie en zorgen geleid. Negentig procent van de kunstgras voetbalvelden in Nederland is ingestrooid met  versnipperde oude autobanden , het zogenaamde rubbergranulaat. Uit de uitzending bleek dat niet voldoende is onderzocht wat de gezondheidsrisico’s zijn van dit rubber. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.