Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Aangifte tegen Trafigura om chauffeurs

19 mei 2010
  •  
leestijd 1 minuten
om-in-beroep-tegen-vonnis-trafigura
ROTTERDAM (ANP) - Greenpeace heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie tegen olieconcern Trafigura wegens het beïnvloeden van getuigen en valsheid in geschrifte. Volgens de milieuorganisatie zou een groep Ivoriaanse chauffeurs bij haar aan de bel hebben getrokken omdat ze met Trafigura overeen zouden zijn gekomen dat ze bijvoorbeeld niet mochten zeggen dat ze ziek zijn geworden van het afval dat ze voor het bedrijf zouden hebben vervoerd.

Een woordvoerster van Greenpeace bevestigde een bericht hierover in het tv-programma Nova en de Volkskrant. Het door het olieconcern Trafigura gehuurde schip de Probo Koala bracht enkele jaren geleden 500 ton vervuild afval via Amsterdam naar Ivoorkust, waar het spul werd overgedragen aan een lokale afvalverwerker.
In de aflevering ‘ De smerige olieroute ’ toont ZEMBLA aan dat bedrijven die afvalolie inzamelen en verwerken slecht te boek staan.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.