Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zuid-Holland doet aangifte tegen Chemours om illegale lozing

20-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
Chemours03

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

Milieudienst DCMR, die namens de provincie toezicht houdt, kwam die stof op 15 mei bij een meting tegen. De provincie legde daarom eind vorige maand al een dwangsom onder last op. Chemours moet 125.000 euro betalen als binnen vier maanden deze stof nogmaals wordt aangetroffen. Volgens het bedrijf zou TFA bij meerdere metingen op andere dagen niet zijn aangetroffen.

Bij nader onderzoek stelde DCMR vast dat er sprake is van een strafbaar feit. De provincie heeft daarom aangifte gedaan tegen Chemours.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.