Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aalvissers houden zich aan oproep kabinet

08-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-dioxinepaling
De palingvissers hebben zich vooralsnog gehouden aan de oproep van staatssecretaris Henk Bleker (Visserij) om in december niet te vissen in vervuilde rivieren en de Biesbosch.

Bleker meldde de Tweede Kamer dinsdag dat de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) begin december extra heeft gecontroleerd, maar geen overtredingen kon vaststellen. Er waren geen fuiken en vissersschepen te zien en ook werd bij bedrijven geen verse wilde aal aangetroffen, aldus Bleker. De nVWA controleert ook de komende tijd nog intensief, kondigde hij aan.

De Tweede Kamer wilde eerder nog een vangstverbod voor de zogenoemde dioxinepaling die in vervuilde rivieren en de Biesbosch wordt gevangen. Bleker hoopte dat de sector zijn verantwoordelijkheid zou nemen door in december niet uit te varen, maar gaf wel aan dat hij indien nodig al per 1 maart met een vangstverbod zou kunnen komen. Voor de zomer van 2011 moet er een keurmerk zijn dat consumenten laat weten dat paling veilig is te eten.

Dioxinepaling wordt gevangen in rivieren die ernstig verontreinigd zijn door decennialange lozingen van zware metalen, dioxines en pcb’s. Omdat de paling zich voedt met beestjes die leven op de rivierbodem zit deze vis boordevol met dioxines. Hoe ouder de paling, hoe meer dioxines. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal, maar de paling gaat er zelf niet dood aan.Wie paling eet wordt ook niet meteen ziek. Maar dioxines kunnen kanker veroorzaken en verstoren de zogeheten hormoonhuishouding van de mens.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.