Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

A4 wordt eerste 'honingsnelweg' ter wereld

08-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
overheid-negeerde-belastend-onderzoek-landbouwgif
In de berm van het 'ontbrekende' stukje A4 in aanbouw tussen Delft en Schiedam is zaterdag biologisch bloemenzaad uitgestrooid. Het gaat om soorten die goed voedsel voor bijen leveren zoals nectar en stuifmeel. De initiatiefnemers hopen zo iets te doen aan de massale bijensterfte in Nederland. De A4 wordt op deze manier de eerste Honey Highway (honingsnelweg) ter wereld, aldus Rijkswaterstaat zondag.
' Ik wilde zelf iets doen en heb mij toegelegd op het zorgen voor meer nectar en stuifmeel, bloemenpracht voor de bijen ', aldus de plaatselijke initiatiefneemster Deborah Post, die gesteund wordt door Rijkswaterstaat en de gemeente Midden-Delfland. Wethouder Govert van Oord: ' De realisatie van de Honey Highway is een goed voorbeeld van samenwerking, met name tussen overheid en burgers. En we realiseren met dit project samen een bijdrage aan een grotere biodiversiteit .'

In Nederland is de wintersterfte van honingbijenvolken met gemiddeld 22 procent een van de hoogste ter wereld. Bijensterfte kan meerdere oorzaken hebben. Met name in de winter kan dat voedselgebrek zijn. Ook het spuiten met bestrijdingsmiddelen in de landbouw is schadelijk voor de bijen. Daarnaast worden bijen getroffen door ziektes als nosema en acarapis. Verder kunnen bijen last hebben van parasieten als de varroamijt.
Bijensterfte leidt niet alleen tot een verarming van de natuur, maar is ook een economische factor in de landbouw. De fruitteelt heeft bijen nodig voor de bestuiving.
Gevoelig onderwerp
Vanwege de grote economische belangen is een verband tussen de dood van de bijen en het gebruik van het landbouwgif een gevoelig onderwerp op de Haagse politieke agenda. Onderzoek van ZEMBLA toonde aan dat de adviseur van staatssecretaris Bleker van Landbouw, Universiteit Wageningen, financiële banden heeft met producenten van landbouwgif, bijvoorbeeld de firma Bayer. ' Moord op de honingbij

(Bron: ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.