Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

A2-TUNNEL Rimec negeert uitspraak rechter

21-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
a2-tunnel-rimec-negeert-uitspraak-rechter
Het Ierse bedrijf Atlanco Rimec weigert de uitgebuite Portugezen die werkten aan de A2-tunnel in Maastricht een half miljoen Euro terug te betalen. Het gaat om geld dat het bedrijf ten onrechte heeft ingehouden op het loon van de tunnelbouwers. Rimec negeert daarmee een uitspraak van de rechter in Utrecht. Die bepaalde op 18 maart in een kort geding dat het bedrijf de bouw-cao had moeten volgen bij de aanleg van de A2-tunnel. Dit meldt dagblad De Limburger.
Dat houdt onder meer in dat Rimec de 968 euro per maand voor huisvesting, eten en vervoer niet op het salaris van de tunnelbouwers had mogen inhouden.

De 500.000 euro die Rimec op de rekening van een notaris moest storten is een voorschot op het bedrag dat de uitgebuite Portugezen uiteindelijk tegoed hebben. Volgens een voorzichtige schatting van TBB (Technisch Bureau Bouwnijverheid), de instantie die de naleving van de bouw-cao controleert, gaat het in totaal om zeven ton.
De rechter verplichtte Rimec ook om binnen vier weken na de uitspraak alle loonstroken te overhandigen aan TBB. Elke dag te laat zou een boete van 10.000 euro opleveren, met een maximum van een ton. Het is onduidelijk of Rimec hieraan wel gevolg heeft gegeven.

De advocaat van Rimec, Dennis Veldhuizen, mag van het bedrijf niet meer met de pers praten. Onduidelijk is wie bij Rimec de baas is, omdat Michael O'Shea, tot februari eigenaar/directeur, inmiddels is vertrokken. De naam van het bedrijf is volgens Veldhuizen veranderd in Mecra. Uit de ZEMBLA uitzending 'In de bouwput' blijkt dat Atlanco Rimec vaker uitspraken van rechters negeert. 

Meer over:

in-de-bouwput
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.