Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

95 Q-koortsdoden: stichting herdenkt ze met overlijdensadvertentie

05-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Q-koorts epidemie
Met een overlijdensadvertentie in het Brabants Dagblad herdenkt de stichting voor mensen met Q-koorts maandag de 95 patiënten die aan de ziekte zijn overleden. "Wij staan stil bij deze grootste menselijke tragedie in Nederland deze eeuw. Met vele familieleden en vrienden treuren wij om het verlies van hun dierbaren", schrijft de stichting Q-uestion.
De advertentie is een reactie op de uitkomsten van nieuw onderzoek, waaruit blijkt dat het aantal doden als gevolg van de Q-koorts is opgelopen tot 95. De resultaten werden zaterdag bekend.
advertentie qkoorts
De Q-koorts, die door een bacterie van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen. De ziekte verspreidde zich vervolgens snel over het land. De meeste besmettingen vonden plaats tussen 2007 en 2010. Ruim vierduizend mensen raakten door de uitbraak besmet. ZEMBLA maakte meerdere uitzendingen over de epidemie. 
'Ik wil ook normaal zijn': Emma is pas zes en lijdt aan Q-koorts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.