Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

700 doden door migrantendrama's op zee

15-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
itali%c3%ab-redt-4000-bootvluchtelingen-in-2-dagen
Twee schipbreuken voor de kust van Libië hebben het leven geëist van mogelijk 700 migranten. Een schip met 500 mensen aan boord is vermoedelijk enkele dagen geleden met opzet tot zinken gebracht door mensensmokkelaars. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) maandag laten weten, na gesprekken met overlevenden.
Een ander schip is volgens de IOM zondagavond gezonken met ongeveer 200 mensen aan boord. Nog geen 40 mensen werden gered, de rest is waarschijnlijk dood, volgens de Libische marine.
Op het schip waarvan mogelijk 500 opvarenden de dood hebben gevonden, zaten vooral Syriërs, Palestijnen, Egyptenaren en Sudanezen, liet de IOM weten. Het schip zou meer dan een week geleden zijn vertrokken uit de haven van Damietta in Egypte. De IOM baseert zich op wat twee Palestijnen hebben verteld.
Zij zouden anderhalve dag op zee hebben gedreven, voordat zij zaterdag werden gered. Volgens de twee hebben mensensmokkelaars het schip tot zinken gebracht, nadat de vluchtelingen hadden geweigerd in volle zee op een ander vaartuig over te stappen.
Als het bericht klopt, is het de grootste ramp met vluchtelingen in de Middellandse Zee van de laatste jaren. Bij een soortgelijke schipbreuk kwamen in oktober vorig jaar bij het Italiaanse eilandje Lampedusa meer dan 300 vluchtelingen om.

(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.