Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

68.000 handtekeningen tegen uitbreiding Lelystad Airport

12-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP - Lelystad Airport
Inwoners van Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland die tegen de omstreden uitbreiding van Lelystad Airport zijn, hebben dinsdagmiddag 68.000 digitale handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. De omwonenden van het vliegveld verzetten zich tegen de toekomstige plannen het vliegverkeer van en naar het vliegveld uit te breiden.
ANP - Lelystad Airport
Negatief advies
De uitbreiding van Lelystad Airport leidt al jaren tot discussie. ZEMBLA onthulde vorige week dat de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) al in 2009 een negatief advies over Lelystad Airport uitbracht. In een rapport dat niet eerder openbaar gemaakt was, waarschuwde de Luchtverkeersleiding over de problemen van het vliegveld. Volgens de LVNL is het beschikbare luchtruim te klein om vliegverkeer van en naar Lelystad in de toekomst onbelemmerd, punctueel en betrouwbaar af te kunnen handelen.
Alexander ter Kuile, voormalig secretaris-generaal van de overkoepelende organisatie van alle luchtverkeersleidingsdiensten in de wereld (CANSO) zei vorige week over dit rapport: “Dit advies zegt duidelijk dat het niet wenselijk is om de optie van Lelystad verder te onderzoeken. Eigenlijk adviseert LVNL de regering: u moet Lelystad helemaal niet willen, u moet dit niet verder uitzoeken, want het heeft geen zin.” Ter Kuile:
“Dit advies van LVNL is in de wind geslagen en nu zit Nederland met de gebakken peren”. 
Geluidsoverlast
Een van de zorgen die de bewoners hebben, is geluidsoverlast. Op grote delen van de toekomstige routes mogen de vliegtuigen namelijk niet hoger vliegen dan 1800 meter, omdat ze anders in de aanvliegroutes van Schiphol belanden. Door die lage vluchten zal het vliegverkeer ook op tientallen kilometers van Lelystad te horen zijn.
Luchtruim opnieuw indelen
De ondertekenaars van de vijf petities die vandaag werden aangeboden willen dat het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld, iets waar vooralsnog geen sprake van is en wat naar verwachting op zijn vroegst pas in 2023 gaat gebeuren.
Tweede Kamer debat
Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de routes van en naar Lelystad Airport. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu organiseert in de tweede helft van september informatiebijeenkomsten voor bewoners. Die worden gehouden in Dalfsen, Zwolle, Steenwijk, Apeldoorn, Ede en Balk.
Zembla besteedt op 4 oktober 2017 meer aandacht aan het luchtvaartbeleid in Nederland en aan Lelystad Airport: 21.15, NPO2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.