Sfeerfoto van Zembla
Zembla
Zembla

Onafhankelijke onderzoeksjournalistieknpo2

Varkens in de hittestress
Zembla

6- voor de leraar

  •  
27-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
301 keer bekeken
  •  
Een op de vijf leraren krijgt een burn-out, nergens is dat zo hoog als in het onderwijs. Scholen moeten lesuren en soms complete vakken schrappen, vanwege het tekort aan leraren. Bovendien zien leraren het niveau van de leerlingen dalen. 

Zo gaan kinderen met een kennisachterstand van twee jaar naar het voortgezet onderwijs. En universiteiten moeten bijspijkerlessen wiskunde geven, omdat het niveau van de eerstejaars studenten beneden de maat is. Zembla onderzoekt de werkdruk onder leraren en de gevolgen voor het onderwijs.

Samenstelling en regie: Dirk Mostert
Research: André Nelis
Eindredactie: Manon Blaas
Transcriptie van de uitzending

Op verzoek van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft staatssecretaris Dekker (OCW) zijn reactie op de uitzending '6- voor de leraar' van Zembla over werkdruk in het onderwijs. Ook in deze reactie gaat de staatssecretaris niet in op vragen die ZEMBLA heeft gesteld. 


Schriftelijke vragen aan Staatssecretaris Dekker
ZEMBLA vroeg de verantwoordelijk staatssecretaris, Sander Dekker, om een interview. Hij ging niet op het verzoek in. Op de schriftelijke vragen die ZEMBLA vervolgens stelde, kreeg de redactie slechts gedeeltelijk antwoord.

De Inspectie van Onderwijs. De financiële situatie in het onderwijs, 2014.
In dit rapport zijn per onderwijssector de nodige kengetallen te vinden. Verder kijkt het rapport naar zaken als rechtmatige en doelmatige besteding van de onderwijsbekostiging en het bestuurlijk opereren van onderwijsinstellingen. Dan gaat het bijvoorbeeld om private activiteiten en het personeelsbestand van een instelling. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.