Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

55-plusser heeft grootste kans op armoede

18-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Centraal Bureau voor de Statistiek
Wie tussen de 55 en 65 jaar oud is, loopt het meeste risico om langdurig in armoede te leven.  T ussen 55 en 65 jaar raken steeds meer mensen door arbeidsongeschiktheid  en werkloosheid afhankelijk van een uitkering. In deze leeftijdsgroep is het  aandeel met een laag inkomen dan ook wat hoger. Onder 65-plussers is het  aandeel met een laag inkomen het laagst. Dit komt doordat de meeste ouderen  naast de AOW een aanvullend (pensioen)inkomen hebben.  Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat heeft gekeken naar inkomens tussen 2011 en 2014. 
Mensen leven in langdurige armoede als ze minstens vier jaar aan een stuk een laag inkomen hebben. Wat dat precies is, hangt af van de omstandigheden. Voor een alleenstaande is dit een inkomen tot 1020 euro netto per maand. Voor een echtpaar met drie kinderen is het maximaal 2100 euro netto.
Van alle zestigers heeft 12 procent een laag inkomen, maar bij de helft van hen is dat langdurig. De 65-plussers hebben het minste risico op langdurige armoede. Wie een volledige AOW-uitkering krijgt, leeft boven de armoedegrens. ,,Bovendien hebben de meeste ouderen naast de AOW aanvullende inkomsten, bijvoorbeeld aanvullend pensioen of inkomsten uit vermogen'', aldus het CBS.
Vooral eenoudergezinnen met jonge kinderen hebben het moeilijk. Een op de drie van hen moest rondkomen van een laag inkomen. En een op de tien moest dat al minstens vier jaar lang.
(CBS/ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.